Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj istraživanih kemijskih spojeva na rast odabranih mikroorganizama (CROSBI ID 349936)

Ocjenski rad | diplomski rad

Martinko, Sunčica Utjecaj istraživanih kemijskih spojeva na rast odabranih mikroorganizama / Duraković, Senadin (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Martinko, Sunčica

Duraković, Senadin

hrvatski

Utjecaj istraživanih kemijskih spojeva na rast odabranih mikroorganizama

Dehidracetna kiselina (DHA) i njeni derivati su važni spojevi koji se najčešće koriste kao konzervansi i antimikrobni agensi.DHA ima široku upotrebu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji te u organskim sintezama.Kumarini su skupina organskih spojeva koja se prirodno pojavljuje u mnogim vrastama biljaka.Osim kao aditivi, primjenu su našli i u sintezi lijekova. U ovom radu istraživana je antimikrobna aktivnost derivata dehidracetne kiseline i kumarina.Da bi se odredila osjetljivost bakterija, kvasaca i plijesni korištena je difuzijska tehnika, a istraživanja su provedena sa različitim koncentracijama istraživanih spojeva. Dokazano je da istraživani spojevi u određenim koncentracijama inhibiraju rast odabranih sojeva mikroorganizama.

antimikrobmno djelovanje; bakterije; dehidrooctena kiselina; difuzijska metoda; kumarin; kvasci; plijesni

nije evidentirano

engleski

The effect of researched chemical compounds on microbial growth of chosen species of microorganisms

nije evidentirano

antimicrobial activity; bacteria; coumarin; dehydroacetic acid; diffusion technique; moulds; yeasts

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

12.10.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija