Utjecaj istraživanih kemijskih spojeva na rast odabranih mikroorganizama (CROSBI ID 349936)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Martinko, Sunčica
Duraković, Senadin
hrvatski
Utjecaj istraživanih kemijskih spojeva na rast odabranih mikroorganizama
Dehidracetna kiselina (DHA) i njeni derivati su važni spojevi koji se najčešće koriste kao konzervansi i antimikrobni agensi.DHA ima široku upotrebu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji te u organskim sintezama.Kumarini su skupina organskih spojeva koja se prirodno pojavljuje u mnogim vrastama biljaka.Osim kao aditivi, primjenu su našli i u sintezi lijekova. U ovom radu istraživana je antimikrobna aktivnost derivata dehidracetne kiseline i kumarina.Da bi se odredila osjetljivost bakterija, kvasaca i plijesni korištena je difuzijska tehnika, a istraživanja su provedena sa različitim koncentracijama istraživanih spojeva. Dokazano je da istraživani spojevi u određenim koncentracijama inhibiraju rast odabranih sojeva mikroorganizama.
antimikrobmno djelovanje; bakterije; dehidrooctena kiselina; difuzijska metoda; kumarin; kvasci; plijesni
nije evidentirano
engleski
The effect of researched chemical compounds on microbial growth of chosen species of microorganisms
nije evidentirano
antimicrobial activity; bacteria; coumarin; dehydroacetic acid; diffusion technique; moulds; yeasts
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
12.10.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb