Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Rast odabranih sojeva mikroorganizama u prisutnosti analoga dehidrooctene kiseline i kumarina (CROSBI ID 349934)

Ocjenski rad | diplomski rad

Debrecin, Ivana Rast odabranih sojeva mikroorganizama u prisutnosti analoga dehidrooctene kiseline i kumarina / Duraković, Senadin (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Debrecin, Ivana

Duraković, Senadin

hrvatski

Rast odabranih sojeva mikroorganizama u prisutnosti analoga dehidrooctene kiseline i kumarina

Kumarini su skupina organskih spojeva koja se prirodno pojavljuje u mnogim vrstama biljaka.Osim kao aditivi, primijenjuju se i u sintezi lijekova. Dehidrooctena kiselina (DHA) i njeni derivati su važni spojevi koji se najčešće koriste kao konzervansi i antimikrobni agensi.DHA ima široku upotrebu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji te u organskim sintezama. U ovom radu istraživan je antimikrobni učinak sintetiziranih derivata kumarina i dehidrooctene kiseline na odabrane sojeve mikroorganizama.Da bi se odredila osjetljivost tih mikroorganizama korištena je difuzijska metoda, a istraživanja su provedena s različitim volumenima određenih koncentracija istraživanih spojeva. Dokazano je da istraživani spojevi danih koncentracija u određenim volumenima različito inhibiraju rast odabranih sojeva mikroorganizama.

antimikrobno djelovanje; dehidrooctena kiselina; difuzijska metoda; kumarin; mikroorganizmi

nije evidentirano

engleski

The growth of chosen species of microorganisms in the presence of dehydroacetic acid's and coumarins analogues

nije evidentirano

antimicrobial activity; coumarin; dehydroacetic acid; diffusion technique

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

06.12.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija