Rast odabranih sojeva mikroorganizama u prisutnosti analoga dehidrooctene kiseline i kumarina (CROSBI ID 349934)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Debrecin, Ivana
Duraković, Senadin
hrvatski
Rast odabranih sojeva mikroorganizama u prisutnosti analoga dehidrooctene kiseline i kumarina
Kumarini su skupina organskih spojeva koja se prirodno pojavljuje u mnogim vrstama biljaka.Osim kao aditivi, primijenjuju se i u sintezi lijekova. Dehidrooctena kiselina (DHA) i njeni derivati su važni spojevi koji se najčešće koriste kao konzervansi i antimikrobni agensi.DHA ima široku upotrebu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji te u organskim sintezama. U ovom radu istraživan je antimikrobni učinak sintetiziranih derivata kumarina i dehidrooctene kiseline na odabrane sojeve mikroorganizama.Da bi se odredila osjetljivost tih mikroorganizama korištena je difuzijska metoda, a istraživanja su provedena s različitim volumenima određenih koncentracija istraživanih spojeva. Dokazano je da istraživani spojevi danih koncentracija u određenim volumenima različito inhibiraju rast odabranih sojeva mikroorganizama.
antimikrobno djelovanje; dehidrooctena kiselina; difuzijska metoda; kumarin; mikroorganizmi
nije evidentirano
engleski
The growth of chosen species of microorganisms in the presence of dehydroacetic acid's and coumarins analogues
nije evidentirano
antimicrobial activity; coumarin; dehydroacetic acid; diffusion technique
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
06.12.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb