Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 344812

Primjena naprednih oksidacijskih procesa za razgradnju organskih tvari iz obojenih otpadnih voda


Vujević, Dinko; Koprivanac, Natalija
Primjena naprednih oksidacijskih procesa za razgradnju organskih tvari iz obojenih otpadnih voda // XX. jubilarni hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : knjiga sažetaka = Book of abstracts / Vasić-Rački, Đurđa ; Vrsalović Presečki, Ana ; Findrik, Zvjezdana (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 2007. str. 236-236 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Primjena naprednih oksidacijskih procesa za razgradnju organskih tvari iz obojenih otpadnih voda
(Application of Advanced OxidationN Processes forR Degradation of Organic Compounds from Coloured Wastewather)

Autori
Vujević, Dinko ; Koprivanac, Natalija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
XX. jubilarni hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : knjiga sažetaka = Book of abstracts / Vasić-Rački, Đurđa ; Vrsalović Presečki, Ana ; Findrik, Zvjezdana - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 2007, 236-236

ISBN
978-953-6894-29-1

Skup
Jubilarni hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera (20 ; 2007)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.02.-01.03.2007.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Azo bojilo; sulfanilna kiselina; napredni oksidacijski procesi; obojene otpadne vode
(Azo dye; sulphanilic acid; advanced oxidation processes; coloured wastewater)

Sažetak
Pri proizvodnji i primjeni organskih sintetskih bojila, te intermedijera za njihovu pripravu nastaju velike količine tehnoloških otpadnih voda opterećenih različitim organskim i anorganskim sadržajem, koji predstavljaju opasnost za okoliš i ljudsko zdravlje. Kao takve ne mogu se ispustiti u okoliš bez prethodne odgovarajuće obrade. Pored tradicionalnih metoda obrade, napredni oksidacijski procesi su jedna od mogućnosti obrade takvih otpadnih voda. U ovom je radu za razgradnju modelnih otpadnih voda C.I. Direct Orange 39 (DO39) i sulfanilne kiseline (SK), istraživana primjenjivost procesa Fentonovog tipa s i bez prisustva UV zračenja, Fe2+/H2O2, Fe3+/H2O2, Fe0/H2O2, UV/Fe2+, UV/Fe3+, UV/Fe0, UV/H2O2, UV/Fe2+/H2O2, UV/Fe3+/H2O2 i UV/Fe0/H2O2. Ispitivan je molarni omjer reagensa Fentonovog tipa u području od 1 : 5 do 1 : 50 uz koncentraciju željezovih soli i željezovog praha 0, 5 mM i 1, 0 mM. Pokusi su provedeni u kotlastom šaržnom reaktoru uz magnetsko miješanje, atmosferske uvjete, pH 3 i vremensko trajanje procesa od dva sata. Učinkovitost pojedinog procesa kao i nastajanje tj. nestajanje razgradnih produkata određeno je na temlju stupnja razgradnje DO39 i SK u modelnoj otpadnoj vodi. Stupanj obezbojavanja i mineralizacije DO39, odnosno uklanjanja i mineralizacije SK određen je na temelju UV/VIS spektrofotometrijskih mjerenja, određivanja ukupnog sadržaja organskog ugljika (TOC) i HPLC analize. Kao najbolji za obezbojavanje i razgradnju DO39 u modelnoj otpadnoj vodi pokazao se UV/H2O2 proces uz upotrebu 2, 5 mM vodikovog peroksida, pri čemu je uklonjeno 94, 42% DO39 i mineralizirano 79, 32% organske tvari. Za uklanjanje i mineralizaciju SK u modelnoj otpadnoj vodi kao najbolji se pokazao UV/Fe2+/H2O2 proces pri čemu je uklonjeno 95, 86% SK i mineralizirano ukupno 88, 11% ukupnog organskog sadržaja. Korištenjem kemijskih reakcija i konstanti brzina reakcija iz literature [1], razvijen je matematički model koji uključuje kemijske vrste (ione, atome, radikale i molekule) i kemijske reakcije. Sustav diferencijalnih jednadžbi riješen je programskim paketom Mathematica 5.0. Metodom pokušaja i pogreške određene su odgovarajuće konstante obezbojenja i mineralizacije DO39 te uklanjanja i mineralizacije SK uvrštavanjem vrijednosti u model. Brzina obezbojavanja i razgradnje DO39 odnosno razgradnje i mineralizacije SK u modelnoj otpadnoj vodi slijedi kinetiku reakcije pseudo-prvog reda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
125-1253092-1981 - Obrada otpadnih voda naprednim oksidacijskim tehnologijama (Sanja Papić, )

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb