Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 344763

Uporišta za integrativnu bioetiku u djelu Van Rensselaera Pottera


Jurić, Hrvoje
Uporišta za integrativnu bioetiku u djelu Van Rensselaera Pottera // Integrativna bioetika i izazovi suvremene civilizacije / Valjan, Velimir (ur.).
Sarajevo: Bioetičko društvo u BiH, 2007. str. 77-99


Naslov
Uporišta za integrativnu bioetiku u djelu Van Rensselaera Pottera
(The Footholds of an Integrative Bioethics in Work of Van Rensselaer Potter)

Autori
Jurić, Hrvoje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Integrativna bioetika i izazovi suvremene civilizacije

Urednik/ci
Valjan, Velimir

Izdavač
Bioetičko društvo u BiH

Grad
Sarajevo

Godina
2007

Raspon stranica
77-99

ISBN
978-9958-9124-0-5

Ključne riječi
bioetika, globalna bioetika, integrativna bioetika, Van Rensselaer Potter
(bioethics, global bioethics, integrative bioethics, Van Rensselaer Potter)

Sažetak
Usprkos još uvijek postojećim tendencijama sužavanja pojma bioetike na (bio)medicinsku ili čak kliničku bioetiku, jasno je da bioetika danas objedinjuje rasprave o mnogo širem spektru pitanja, od biomedicinskih do globalno-ekoloških. Širenje predmetnog područja bioetike rezultat je uvida o isprepletenosti problema s kojima se u tehno-znanstvenom dobu suočava čovjek, i onih problema koji se tiču i drugih živih bića, te prirode u cjelini. Uvid o problemskoj isprepletenosti (i isprepletenosti samih odnosa unutar svijeta živoga) doveo je do umrežavanja različitih znanosti, djelatnosti i ne-znanstvenih pogleda, što poznajemo pod imenom multi-, inter- i trans-disciplinarnosti, te pluriperspektivizma. No, bioetika se ne bi smjela zadovoljiti pukim mehaničkim okupljanjem različitih disciplinarnih i svjetonazorskih pogleda, nego bi trebala težiti zbiljskoj integraciji, izradi jedinstvene platforme za raspravu o etičkim problemima vezanima uz život u svim njegovim oblicima, stupnjevima, fazama i pojavnostima. Razvijanje ovih početnih premisa zadaća je integrativne bioetike. U izvršenju te zadaće neizbježno je osvrnuti se na djelo Van Rensselaera Pottera, budući da se njegova ideja bioetike i razvoj njegove bioetičke misli uvelike podudara s onim što bioetika općenito znači, te s njezinim povijesnim mijenama: od trenutka kad je skovao izraz "bioetika", preko utemeljenja tzv. mostovne bioetike, do njezina sadržajnog preformuliranja i proširivanja u tzv. globalnoj bioetici. Namjera ovog rada je da ispita u kojoj mjeri koncept integrativne bioetike može naći poticaj i uporište u Potterovu djelu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilozofijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1300990-1085 - Zasnivanje integrativne bioetike (Ante Čović, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Hrvoje Jurić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Jurić, Hrvoje
Uporišta za integrativnu bioetiku u djelu Van Rensselaera Pottera // Integrativna bioetika i izazovi suvremene civilizacije / Valjan, Velimir (ur.).
Sarajevo: Bioetičko društvo u BiH, 2007. str. 77-99
Jurić, H. (2007) Uporišta za integrativnu bioetiku u djelu Van Rensselaera Pottera. U: Valjan, V. (ur.) Integrativna bioetika i izazovi suvremene civilizacije. Sarajevo, Bioetičko društvo u BiH, str. 77-99.
@inbook{inbook, author = {Juri\'{c}, H.}, editor = {Valjan, V.}, year = {2007}, pages = {77-99}, keywords = {bioethics, global bioethics, integrative bioethics, Van Rensselaer Potter}, isbn = {978-9958-9124-0-5}, title = {The Footholds of an Integrative Bioethics in Work of Van Rensselaer Potter}, keyword = {bioethics, global bioethics, integrative bioethics, Van Rensselaer Potter}, publisher = {Bioeti\v{c}ko dru\v{s}tvo u BiH}, publisherplace = {Sarajevo} }