Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Politička dimenzija hrvatsko-muslimanskih/bošnjačkih odnosa do međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine (travanj 1992) (CROSBI ID 349884)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Mrduljaš, Saša Politička dimenzija hrvatsko-muslimanskih/bošnjačkih odnosa do međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine (travanj 1992) / Pavličević, Dragutin (mentor); Zagreb, Fakultet političkih znanosti, . 2007

Podaci o odgovornosti

Mrduljaš, Saša

Pavličević, Dragutin

hrvatski

Politička dimenzija hrvatsko-muslimanskih/bošnjačkih odnosa do međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine (travanj 1992)

U radu je istraživan karakter hrvatsko-muslimanskih/bošnjačkih odnosa u kontekstu etnicitetom determiniranih političkih ciljeva hrvatske i muslimanske/bošnjačke zajednice. Cilj samog rada bio je u utvrđivanju i opisu kvalitativno specifičnih razdoblja kroz koje su prošli rečeni odnosi u vremenu od svog utemeljenja početkom 16. stoljeća pa do međunarodnog priznanja državne neovisnost Bosne i Hercegovine (travanj 1992). U tom smislu zaključak je rada da su ti odnosi prošli kroz sedam posebnih razdoblja: prvo je trajalo od početka 16. pa do kraja 18. stoljeća ; drugo od kraja 18. stoljeća do austro-ugarske okupacije BiH (1878) ; treće od austro-ugarske okupacije do aneksije BiH (1908) ; četvrto od aneksije BiH do 1941 ; peto između 1941. i 1945 ; šesto za trajanja socijalističke Jugoslavije (1945-90.) i sedmo u okolnostima njene demokratizacije i raspada (1991. i početak 1992). Ujedno, u radu se pokušao dati odgovor na pitanje da li su unutar vremenskog okvira u kojem su istraživani hrvatsko-muslimanski/bošnjački odnosi stvoreni određeni preduvjeti za njihov destruktivan razvoj, očitovan tijekom rata u Bosni i Hercegovini (1992-95) te ako su postojali na koje su se načine očitovali. S tim u vezi, iznijet je zaključak da su ti preduvjeti uistinu postojali. No, nisu se manifestirali niti kroz negativno povijesno-političko nasljeđe (''drevne mržnje'') niti kroz povijesno ustanovljene, uvjetno rečeno civilizacijske razlike (''sukobi civilizacija'') niti su proizlazili iz nekakvih, povijesno etabliranih te međusobno konfliktnih vjersko-političkih ili teokratskih afiniteta. U razdoblju neposredno prije međunarodnog priznanja BiH osnovni razlog hrvatsko-muslimanske/ bošnjačke, nacionalno-interesnim kategorijama determinirane suprotstavljenosti bio je u različitim ciljevima (političkih vodstava obje zajednice) u pogledu njenog unutarnjeg uređenja.

Hrvati; Muslimani/Bošnjaci; hrvatsko-muslimanski/bošnjački odnosi; Bosna i Hercegovina

nije evidentirano

engleski

Political Dimension of Croatian-Muslim/Bosniac Relations till the International Recognition of Bosnia and Herzegovina (April 1992.)

nije evidentirano

Croats; Moslems/Bosniacs; Croatian-Moslem/Bosniac relations; Bosnia and Herzegovina

nije evidentirano

Podaci o izdanju

273

16.03.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet političkih znanosti

Zagreb

Povezanost rada

Politologija