Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 344119

Zbirka "Pietro Nobile" Državnog arhiva u Rijeci kao izvor za proučavanje izgleda istarskih naselja početkom XIX. stoljeća


Bradanović, Marijan
Zbirka "Pietro Nobile" Državnog arhiva u Rijeci kao izvor za proučavanje izgleda istarskih naselja početkom XIX. stoljeća // Annales : anali za istrske in mediteranske študije, Series Historia et Sociologia, 17 (2007), 2; 291-304 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Zbirka "Pietro Nobile" Državnog arhiva u Rijeci kao izvor za proučavanje izgleda istarskih naselja početkom XIX. stoljeća
(The "Pietro Nobile" Collection from the National Archives in Rijeka as a source for research of the appearance of Istria Villages at the beginning of the 19th century)

Autori
Bradanović, Marijan

Izvornik
Annales : anali za istrske in mediteranske študije, Series Historia et Sociologia (1408-5348) 17 (2007), 2; 291-304

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Pietro Nobile; Istra; arhivska građa; 19. stoljeće; urbanizam; arhitektura
(Pietro Nobile; Istria; Archival Sources; Urbanism; Architecture)

Sažetak
U radu se analizira zbirka crteža istarskih motiva glasovitog tršćanskog arhitekta Pietra Nobilea koja se čuva u Državnom arhivu u Rijeci. Opisuje se povijest zbirke koju je u razdoblju između dva svjetska rata od kolekcionara otkupio i inventarizirao pulski povjesničar, bibliotekar i arhivist Camillo De Franceschi. Poslije Drugog svjetskog rata čuva se u Državnom arhivu u Rijeci. Čini je sedamdeset i devet crteža veduta i krajolika te tri crteža portreta. Datirana je suvremenim natpisom uz portret brsečkog kanonika Valčića u 1815. godinu, a izvjesno je da su neki od crteža nastali i nešto ranije. Crteže odlikuje skicozan, izrazito realističan način, te se u tom razlikuju od dotadašnjih veduta istarskih gradova, gdje se realni prikaz gubio pri naknadnoj obradi. Opisuju se dosad nepoznati, u međuvremenu nestali, detalji tadašnje urbanističke slike istarskih gradova, među kojima se nalaze i oni koji nemaju drugih poznatih ilustracija. I Nobile je poput svojih prethodnika prvenstveno zainteresiran za dokumentiranje spomenika antike, no primjetan je i njegov širi interes za starine, kojim anticipira predstojeće razdoblje romantizma. Među brojnijim pulskim vedutama, preciznijim podacima od onih iz dosad poznatih izvora, ističe se prikaz vanjštine Zlatnih vrata sa segmentom gradskih zidina i kula u pravcu sjevera. Posebno su zanimljive rovinjske vedute s prikazom dijela pročelja crkve sv. Eufemije, stendardca i pobočnih stupova, te ostataka pomorske karantene na rovinjskoj rivi, zatim koparska, s glavnim gradskim trgom, osobito u detalju pročelja Armerije te veduta piranskog mandraća s izvornim pročeljem crkve sv. Petra. U porečkoj grupi crteža naglasak je na forumskom hramu, a kao rijetkost se ističe prikaz ostataka njegovog začelja sa srednjovjekovnim zidinama u elevaciji. Još više podataka pružaju vedute iz rjeđe prikazivanih gradova, osobito ona s utvrđenim prilaznim nasipom ispred unutarnjih gradskih zidina Umaga, zatim veduta glavnog ulaza u Labin i prikaz Tinjana s prohodnom kulom iznad glavnih gradskih vrata. Zapaženi su, u međuvremenu gotovo neizmijenjeni prikazi Bala, Plomina, Motovuna, Svetvinčenta te pazinskog i lupoglavskog kaštela. Točnost prikaza dokazuje se usporednim analizama raspoložive grafičke građe i terenskim istraživanjima. Uz veliku likovnu vrijednost, zbirka predstavlja jedan od najopsežnijih grafičkih izvora saznanja o izgledu istarskih gradova prve polovice XIX. stoljeća. Podsjećanje na slabu istraženost i poznavanje ove zbirke ujedno je i poziv na daljnju komparativnu analizu crteža ali i valorizaciju graditeljske i konzervatorske djelatnosti Pietra Nobilea u našim krajevima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
020-0202684-2691 - Arhitektura i urbanizam hrvatskoga kasnog srednjovjekovlja (Danko Zelić, )
269-1012654-0731 - Ranokršćanska arhitektura i skulptura u Istri i Dalmaciji (Pavuša (Pavao) Vežić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka,
Institut za povijest umjetnosti, Zagreb,
Sveučilište u Zagrebu

Autor s matičnim brojem:
Marijan Bradanović, (272333)

Časopis indeksira:


  • Current Contents Connect (CCC)
  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Arts & Humanities Citation Index (A&HCI)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • History and Life
  • IBZ, Internationale Bibliographie der Zeitschriftenliteratur (GER)
  • Sociological Abstracts (USA)
  • Referativni Zhurnal Viniti (RUS)