Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 343917

Utjecaj klimatskih promjena na tehnološku kavoću brašna ozimih pšenica


Ćurić, Duška; Novotni, Dubravka; Tušak, Dubravka; Bauman, Ingrid; Krička, Tajana; Kiš, Darko
Utjecaj klimatskih promjena na tehnološku kavoću brašna ozimih pšenica // Proceedings of 4th International Congress Flour-Bread 07' / Žaneta Ugarčić- Hardi (ur.).
Osijek: TIM-Public d.o.o., 2008. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj klimatskih promjena na tehnološku kavoću brašna ozimih pšenica
(The influence of climate on technology quality of winter wheat cultivars)

Autori
Ćurić, Duška ; Novotni, Dubravka ; Tušak, Dubravka ; Bauman, Ingrid ; Krička, Tajana ; Kiš, Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Proceedings of 4th International Congress Flour-Bread 07' / Žaneta Ugarčić- Hardi - Osijek : TIM-Public d.o.o., 2008

Skup
4th International and the 6th Croatian Congress of Cereal Technologists “ Flour-Bread '07”

Mjesto i datum
Opatija, 24-27.10.2007

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Tehnološka kakvoća brašna; klimatski uvjeti; ozime sorte pšenica
(Flour technological quality; climate conditions; winter wheat cultivars)

Sažetak
U ovom radu prikazano je istraživanje utjecaja klimatskih uvjeta u zadnjih 10 godina (prosječne godišnje količine padalina, prosječne godišnje temperature i vlažnosti zraka) na tehnološku kakvoću standardnih hrvatskih sorti ozimih pšenica (Divana, Žitarka, Sana). Posebno je istražen utjecaj količine padalina i temperature zraka u periodu razvoja, rasta i nalijevanja zrna (veljača-lipanj) na količinu i kakvoću proteina, te enzimatsku aktivnost brašna. Istraživanjem se pokazalo da povišene prosječne temperature i količine oborina u vrijeme rasta i sazrijevanja zrna, te u vrijeme žetve, značajno negativno utječu na tehnološku kakvoću zrna. Utvrđeno je da kakvoća sorte Divana najznačajnije ovisi o klimatskim promjenama, za razliku od sorte Sana koja se pokazala najstabilnijom iako joj je tehnološka kakvoća najlošija. Za sve tri ispitivane sorte se može reći da im se tehnološka kakvoća pogoršava promjenom klimatskih uvjeta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-0702 - Lignani u žitaricama, uljaricama, soji i integralnim pekarskim proizvodima (Duška Ćurić, )
058-0581846-2810 - Karakterizacija i određivanje stupnja izmiješanosti praškastih materijala (Ingrid Bauman, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb