Profil hlapljivih spojeva kadulje, ružmarina, vriska i lovora (CROSBI ID 349832)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Radoja, Davor
Radonić, Ani
hrvatski
Profil hlapljivih spojeva kadulje, ružmarina, vriska i lovora
U ovom radu izolirani su hlapljivi spojevi iz četiri aromatične biljke uobičajene i rasprostranjene na području Splita i okolice: kadulje (Salvia officinalis L.), ružmarina (Rosmarinus officinalis L.), vriska (Satureja montana L.) i lovora (Laurus nobilis L.). Za izolaciju hlapljivih spojeva korištene su dvije metode, uobičajena laboratorijska metoda izolacije eteričnih ulja iz biljnog materijala-vodena destilacija i metoda analize vršnih para (HSA metoda). Kemijski sastav hlapljivih spojeva određen je plinskom kromatografijom– masenom spektrometrijom (GC-MS). U eteričnom ulju kadulje identificirano je 16 spojeva, a najzastupljeniji su monoterpenski ketoni -i -tujon te kamfor. Eterično ulje ružmarina sastoji se od 24 spoja sa glavnim sastojkom 1, 8-cineolom. U eteričnim uljima vriska i lovora identificirano je po 20 spojeva. Glavni sastojak eteričnog ulja vriska je monoterpenski fenol timol, dok su najzastupljeniji spojevi u eteričnom ulju lovora 1, 8-cineol, - terpinil-acetat i metileugenol. Vršne pare ispitanih aromatičnih biljaka sastoje se od znatno manje spojeva. Tako je u vršnim parama kadulje i ružmarina identificirano 12 spojeva, u vršnim parama vriska 13 spojeva, a u vršnim parama lovora samo pet spojeva. Svi sastojci vršnih para ispitanih biljaka su monoterpenski spojevi od kojih ugljikovodici - i -pinen te kamfen nisu identificirani ni u jednom od analiziranih eteričnih ulja. Usporedbom rezultata analize uočena je prednost metode vodene destilacije za izolaciju hlapljivih spojeva - bolja kvalitativna analiza hlapljivih spojeva. Metoda analize vršnih para je diskriminirajuća s obzirom na hlapljivost sastojaka, naime primjenom te metode iz ispitivanih biljaka izolirani su samo lako hlapljivi spojevi. Reprezentativni profil hlapljivih spojeva dobiva se kombinacijom ovih dviju metoda izolacije.
hlapljivi spojevi; kadulja; ružmarin; vrisak; lovor; vodena destilacija; analiza vršnih para-HSA; GC-MS
nije evidentirano
engleski
Profile of volatile compounds isolated from sage, rosemary, savory and laurel
nije evidentirano
volatile compounds; sage; rosemary; savory; laurel; hydrodistillation; headspace analysis-HSA; GC-MS
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
29.01.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split