Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj procesnih parametara i dodataka na reološka svojstva emulzije ulje/voda (CROSBI ID 349814)

Ocjenski rad | diplomski rad

Borko, Ivana Utjecaj procesnih parametara i dodataka na reološka svojstva emulzije ulje/voda / Moslavac, Tihomir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2007

Podaci o odgovornosti

Borko, Ivana

Moslavac, Tihomir

hrvatski

Utjecaj procesnih parametara i dodataka na reološka svojstva emulzije ulje/voda

Poznavanje reoloških svojstava hrane od velikog je značenja za postizanje određenih svojstava hrane i za vođenje procesa pri njezinoj proizvodnji. Konzistencija je jedan od bitnih čimbenika koji određuje kakvoću namirnica pa tako i emulzija ulje/voda. Cilj ovog rada je istraživanje procesnih parametara( brzine rotora homogenizatora i vremena izrade emulzije) kao i utjecaj dodataka (žumanjka jajeta prepelice, glukoze) na reološka svojstva emulzije ulje/voda pri 25°C i 10°C. Istraživanja su provedena primjenom rotacijskog viskozimetra, model DV-III+ Digital Rheometer-Brookfield Engineering Laboratories, U.S.A. Rezultati istraživanja su pokazali da procesni parametri, sastav žumanjka jaja i udio glukoze utječu na promatrana reološka svojstva. Povećanjem brzine rotora homogenizatora i vremena proizvodnje emulzije ulje/voda došlo je do porasta vrijednosti viskoznosti i konzistencije.

emulzija ulje/voda; reološka svojstva; procesni parametri; žumanjak jaja

nije evidentirano

engleski

Influence of process parameters and additives on rheological properties of oil-in-water emulsion

nije evidentirano

oil-in-water emulsion; rheological properties; process parameters; egg yolk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

74

16.07.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija