Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Bioetički aspekti odvjetničkog modela sestrinstva (CROSBI ID 743418)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Brkljačić, Morana Bioetički aspekti odvjetničkog modela sestrinstva / Šegota, Ivan (ur.). Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci - Katedra za društvene znanosti, 2006. 1..

Podaci o odgovornosti

Brkljačić, Morana

Šegota, Ivan

hrvatski

Bioetički aspekti odvjetničkog modela sestrinstva

Svezak obrađuje bioetičke aspekte tzv. odvjetničkog modela sestrinstva, kao jednog od šest sestrinskih modela razvijenih ranih 70-tih u SAD-u, s idejom da bi medicinska sestra ponajprije trebala biti &laquo ; pacijentov zastupnik&raquo ; . Zastupništvo se prvenstveno odnosi na zastupanje pacijentovih prava i interesa u zdravstvenim ustanovama, kako u odnosu s liječnikom tako i u rješavanju raznih, prvenstveno neetičnih postupaka. I dok je ideja Florence Nightingale o "vojnom modelu sestrinstva" u kojem je medicinska sestra pokorna liječniku, a narednički nastrojena prema pacijentu, ovdje se (polu)profesija sestrinstva uzdiže i postaje više demokratskog karaktera u kojem su informed consent, pravo i zaštita pacijenta jedno od temeljnih vrijednosti kvalitetnog sestrinstva u vremenu pred nama.

bioetika; sestrinstvo; odvjetnički model sestrinstva

nije evidentirano

engleski

Bioethical aspects of advocacy nursing model

nije evidentirano

bioethics; nursing; advocacy nursing model

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci - Katedra za društvene znanosti

1

2006.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

nije evidentirano