Kvaliteta trupa i mesa svinja iz zatvorenog i otvorenog sustava držanja (CROSBI ID 536544)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Butko, Danijela
hrvatski
Kvaliteta trupa i mesa svinja iz zatvorenog i otvorenog sustava držanja
Istraživanje je provedeno na 20 tovnih svinja crne slavonske pasmine u zatvorenom i otvorenom sustavu držanja. svinje iz zatvorenog sustava hranjene su do tjelesne mase od 100 kg po volji, krmnom smjesom s 14, 0% surovih proteina i 13, 0 MJ ME/kg, a od 100-135 kg tjelesne mase krmnom smjesom s 12, 0% surovih proteina i 13, 0 MJ ME/kg. Svinje iz otvorenog sustava hranjene su na pašnjaku (0, 9 ha/grlo) uz konzumaciju hrane na strništima (pšenica, ječam) i kukuruzištima, a samo su zimi prihranjivane kukuruzom (0, 15 kg/dan/grlo). Sustav držanja svinja u tovu značajno je utjecao na kvalitetu trupa i mesa crne slavonske svinje. Svinje iz otvorenog sustava u odnosu na one iz zatvorenog sustava držanja imale su značajno veći obujam butova (67, 00 cm: 66, 00 cm), tanju leđnu slanini (5, 00 cm: 5, 50 cm), veći udjel butova (24, 16%: 22, 75%), manji udjel trbušno-rebarnog dijela (20, 85% : 23, 15%), veći udjel mišićnog tkiva u trupu (41, 00% : 38, 50%), manji udjel vode u mesu (71, 65%: 72, 50%), a veći udjel masti (5, 90%: 4, 95%).
kvaliteta mesa ; kvaliteta trupa svinja ; otvoreni i zatvoreni sustav držanja
nije evidentirano
engleski
Carcass and meat quality of pigs in indoor and outdoor keeping systems
nije evidentirano
meat quality ; pig carcass quality ; indoor and outdoor production system
nije evidentirano
Podaci o prilogu
515-517.
2007.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings 42nd Croatian & 2nd International Symposium on Agriculture
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6135-57-8
Podaci o skupu
42 nd Croatian & 2nd International Symposium on Agriculture
predavanje
13.02.2007-16.02.2007
Opatija, Hrvatska