Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 342250

''Prosvjetiteljstvo i protuprosvjetiteljstvo'' kao paradigme odnosa Habsburške Monarhije i Osmanskog Carstva u XVIII. stoljeću te njihov utjecaj na stvaranje ''Slavonske vojne granice''


Matanović, Damir
''Prosvjetiteljstvo i protuprosvjetiteljstvo'' kao paradigme odnosa Habsburške Monarhije i Osmanskog Carstva u XVIII. stoljeću te njihov utjecaj na stvaranje ''Slavonske vojne granice'' // Povećalo: časopis za povijest i prosudbe o povijesnoj zbilji, 1 (2007), 2-3; 212-220 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
''Prosvjetiteljstvo i protuprosvjetiteljstvo'' kao paradigme odnosa Habsburške Monarhije i Osmanskog Carstva u XVIII. stoljeću te njihov utjecaj na stvaranje ''Slavonske vojne granice''
(Enlightment and counterenlightment as paradigm of relations between Habsburg Monarchy and Ottoman Empire in XVIII. century and their influence on the creation of ''Slavonia military border'')

Autori
Matanović, Damir

Izvornik
Povećalo: časopis za povijest i prosudbe o povijesnoj zbilji (1330-1667) 1 (2007), 2-3; 212-220

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Prosvjetiteljstvo; protuprosvjetiteljstvo; Slavonska vojna krajina
(Enlightment; counterenlightment; Slavonia military border)

Sažetak
Autor u radu proučava stanje Habsburške Monarhije i Osmanskog Carstva u XVIII. stoljeću te refleksiju unutrašnjih stanja u carstvima na pojave na granici, posebno na njezinom slavonskom dijelu. Sintagmom ''prosvjetiteljstvo i protuprosvjetiteljstvo'' autor je pokušao pojasniti trendove rasta i trendove opadanja u slučajevima Habsburške Monarhije, koja kao zemlja u kojoj prosvjetiteljstvo ima značajnu ulogu bilježi trend rasta i u slučaju Osmanskog Carstva, koje kao država koja sporo ili nikako ne prihvaća potrebu za modernizacijom bilježi trend opadanja tijekom XVIII. stoljeća. Modernizacija u XVIII. stoljeću nije se mogla zamisliti bez ideološke paradigme prosvjetiteljstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
226-2261681-1321 - Hrvatski kulturni krajolici (Damir Matanović, )

Ustanove
Hrvatski studiji, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Damir Matanović, (225724)