Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 342136

Bioetika i novinarstvo


Šegota, Ivan; Sorta-Bilajac, Iva
Bioetika i novinarstvo // MEDIANALI - međunarodni znanstveni časopis za pitanja medija, novinarstva, masovne komunikacije i odnosa s javnostima, 1 (2007), 1; 179-194 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Bioetika i novinarstvo
(Bioethics and Journalism)

Autori
Šegota, Ivan ; Sorta-Bilajac, Iva

Izvornik
MEDIANALI - međunarodni znanstveni časopis za pitanja medija, novinarstva, masovne komunikacije i odnosa s javnostima (1846-436X) 1 (2007), 1; 179-194

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
mediji ; bioetika ; izobrazba ; medicinski pokusi
(media ; bioethics ; education ; medicl scientific experiment)

Sažetak
I novinari - uz filozofe, teologe, liječnike, pravnike i druge - vrlo su zaslužni za nastanak i eksplozivni razvitak bioetike. Poglavito za pojavu bioetičkog pokreta koji je prethodio rođenju akademske bioetike u SAD-u '60-ih, kada su se mnogi Amerikanci, ponukani novinskim napisima i TV-emisijama o zastrašujućim dostignućima znanosti i tehnologije, posebice o skandaloznim postupcima istraživača u biomedicini, počeli pitati kuda ide suvremena znanost i kamo vode moralno dvojbena medicinska istraživanja? Iz te početne veze novinarstva i bioetike, proizašle iz najbitnije karakteristike novinarstva - a to je posredovanje između događaja i zbivanja sa javnošću - u najnovijoj razvojnoj fazi bioetike, pojavila se njihova dublja, šira i svestranija veza. Čak bi se danas moglo govoriti ne samo o stanovitom prožimanju novinarstva i bioetike nego i o pojavi bioetičkog novinarstva, kao njegove subspecijalnosti. U prilog tome govore ne samo sve brojnije bioetičke teme u medijima i stalne bioetičke rubrike u nekim novinama nego i modeli za bioetičku edukaciju novinara te njihova profesionalna specijalizacija za bioetička pitanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Ivan Šegota (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Šegota, Ivan; Sorta-Bilajac, Iva
Bioetika i novinarstvo // MEDIANALI - međunarodni znanstveni časopis za pitanja medija, novinarstva, masovne komunikacije i odnosa s javnostima, 1 (2007), 1; 179-194 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Šegota, I. & Sorta-Bilajac, I. (2007) Bioetika i novinarstvo. MEDIANALI - međunarodni znanstveni časopis za pitanja medija, novinarstva, masovne komunikacije i odnosa s javnostima, 1 (1), 179-194.
@article{article, year = {2007}, pages = {179-194}, keywords = {media, bioethics, education, medicl scientific experiment}, journal = {MEDIANALI - me\djunarodni znanstveni \v{c}asopis za pitanja medija, novinarstva, masovne komunikacije i odnosa s javnostima}, volume = {1}, number = {1}, issn = {1846-436X}, title = {Bioethics and Journalism}, keyword = {media, bioethics, education, medicl scientific experiment} }