Razlike u antioksidativnim spojevima Rubus spp. (CROSBI ID 536372)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Družić, Jasmina ; Duralija, Boris ; Dujmović Purgar, Dubravka
hrvatski
Razlike u antioksidativnim spojevima Rubus spp.
Istraživanje je provedeno na kupinama Thornless Logan, Thornfree, Rubus spp, Black Satin i Tayberry. Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti postoje li razlike u antioksidativnim spojevima (vitamin C, ukupni antocijani, ukupni fenoli, ukupni neflavonoidi i antioksidacijski kapacitet). Prema dobivenim podacima količina vitamina C bila je bila je najveća kod Tayberry i iznosila je 19, 83 mg/100g svježe mase, dok je količina ukupnih antocijana kod nje bila najmanja i iznosila je 614, 61 mg/kg. Količina ukupnih fenola bila je ujednačena u svim istraživanim plodovima kupina i kretala se između 338, 47 do 376, 06 mg/kg svježe mase. Najveću količinu ukupnih neflavonoida imala je sorta Thornfree koja je iznosila 520, 65 mg/kg svježe mase. Antioksidacijski kapacitet bio je najveći kod Tayberry i iznosio je 3, 53 mmol TE eqivalent /kg. Na osnovi dobivenih rezultata može se zaključiti da su sve istraživane kupine dobar izvor antioksidativnih spojeva.
Rubus spp; antioksidativni spojevi; antioksidativni kapacitet; kupine
nije evidentirano
engleski
Diferrences in antioxidant compound Rubus spp.
nije evidentirano
Rubus spp; antioxidative compunds; antioxidative capacity; blackberry
nije evidentirano
Podaci o prilogu
932-934.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Pospišil, M.
Zagreb: Hlad-papirna konfekcija, Pluska
978-953-6135-67-7
Podaci o skupu
43. Hrvatski 3. Međunarodni Simpozij Agronoma
predavanje
18.02.2008-21.02.2008
Opatija, Hrvatska