Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

HIV/AIDS i mladi - Hrvatska 2005: Informiranost o HIV/AIDS-u, stavovi i seksualno ponašanje u nacionalnom uzorku mladeži (18-24) (CROSBI ID 5188)

Autorska knjiga | monografija (znanstvena)

Štulhofer, Aleksandar ; Ajduković, Dean ; Božićević Ivana ; Kufrin Kreširmir HIV/AIDS i mladi - Hrvatska 2005: Informiranost o HIV/AIDS-u, stavovi i seksualno ponašanje u nacionalnom uzorku mladeži (18-24). Zagreb: Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2006

Podaci o odgovornosti

Štulhofer, Aleksandar ; Ajduković, Dean ; Božićević Ivana ; Kufrin Kreširmir

Dunja Skoko Poljak ; Vedran Pažur ; Branko Kolarić

hrvatski

HIV/AIDS i mladi - Hrvatska 2005: Informiranost o HIV/AIDS-u, stavovi i seksualno ponašanje u nacionalnom uzorku mladeži (18-24)

Provedeno je istraživanje na nacionalnom probabilističkom uzorku od 1093 mladih između 18. i 24. godine. Nađeno je da oko petini mladih nedostaju informacije o načinima prijenosa i samozaštite zaraze HIV-om. Usporedba s rezultatima od prije 16 godina pokazuje da je došlo da malog smanjivanja razine informiranosti. Spol i obrazovanje značajno utječu na informiranost. nađen je umjereno liberalan stav prema osobama koje žive s HIV/AIDS-om, te porast tolerancije tokom vremena i smanjivanje diskriminacije. Seksualno ponašanje pokazuje promjene: razlika u dobi spolne inicijacije između djevojaka i mladića je praktički nestala, povećana je redovita uporaba kondoma. HIV rizično seksualno ponašanje nije bilo u korelaciji sa stupnjem informiranosti, uporaba kondoma je bila povezana s uporabom kondoma prilikom prvog odnosa, a negativno povezana s religioznošću (kod djevojaka). Predložene su preporuke vezane uz prevenciju HIV/AIDS-a i spolno prenosivih bolesti u populaciji mladih u Hrvatskoj.

HIV; AIDS; mladež; prevencija; rizična ponašanja; seksualna ponašanja; informiranost o AIDS-u

nije evidentirano

engleski

HIV/AIDS and young people – Croatia 2005. Knowledge about HIV/AIDS, attitudes and sexual behaviors in a national sample of young people (18-24)

nije evidentirano

HIV; AIDS; young people; prevention risk behaviors; sexual behaviors; knowledge about AIDS

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

2006.

953-7031-187

112

objavljeno

Povezanost rada

Psihologija