Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 340369

Je li anksiozna osjetljivost isto što i crta anksioznosti?


Jokić-Begić, Nataša
Je li anksiozna osjetljivost isto što i crta anksioznosti? // Program i sažeci priopćenja 18. Dani Ramira i Zorana Bujasa / Keresteš, Gordana ; Brković, Irma ; Butković, Ana (ur.).
Zagreb: Školska knjiga, 2007. str. 60-60 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Je li anksiozna osjetljivost isto što i crta anksioznosti?
(Is an anxiety sensitivity same as trait anxiety?)

Autori
Jokić-Begić, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Program i sažeci priopćenja 18. Dani Ramira i Zorana Bujasa / Keresteš, Gordana ; Brković, Irma ; Butković, Ana - Zagreb : Školska knjiga, 2007, 60-60

ISBN
978-953-175-302-9

Skup
18. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.-15.12.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Anksiozna osjetljivost; crta anksioznosti
(Anxiety sensitivity; trait anxiety)

Sažetak
Anksiozna osjetljivost definira se kao strah od javljanja anksioznih simptoma i s njima povezanih tjelesnih senzacija, a proizlazi iz vjerovanja o njihovoj opasnosti. Osobe s povišenim razinama anksiozne osjetljivosti sklonije na simptome anksioznosti reagirati anksioznošću, čime ulaze u začarani krug „ straha od straha“ . Dosadašnja istraživanja su potvrdila da je anksiozna osjetljivost rizičan čimbenik za pojavu različitih psihičkih poremećaja, no nije do kraja razjašnjeno je li anksiozna osjetljivost poseban fenomen koji predstavlja specifičnu dispoziciju za razvoj poremećaja ili se radi o manifestaciji crte anksioznosti. Cilj istraživanja bio je provjeriti odnos anksiozne osjetljivosti i anksioznosti u različitim dobnim skupinama, te utvrditi njihov odnos u skupini odraslih kod koji je dijagnosticiran neki anksiozni poremećaj. Istraživanjem je obuhvaćeno 823 djece i 892 odrasla sudionika, te klinička skupina sa 130 sudionika. Za mjerenje anksiozne osjetljivosti u osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj dobi primijenjen su CASI - Children Anxiety Sensitivity Index (Silverman, Fleisig, Rabian i Peterson, 1991) , dok je na odraslom uzorku primijenjen ASI - Anxiey Sensitivity Index (Reiss, Peterson, Gursky i McNally, 1986). Za mjerenje crte anksioznosti primijenjen je STAI (oblik za odrasle (Spielberger, Gorsuch, Lushene, 1968) i oblik za djecu, (Spilberger, Edwards, Lushene, Montuori i Platzek, 1970)). Primijenjene su i skale depresivnosti (za odrasle: BDI-II (Beck, Steer, Brown, 1996) a za djecu Ljestvica depresivnosti za djecu (Kovacs, 1981. ; Živčić, 1992)). U dječjoj dobi anksiozna osjetljivost i anksioznost javljaju kao dvije samo djelomično preklopljene dispozicije (dijele ispod 20% zajedničke varijance), pri čemu je anksioznost povezana s depresivnošću, ali anksiozna osjetljivost nije. U odrasloj dobi anksiozna osjetljivosti i crta anksioznosti su snažnije povezane (više od 30% zajedničke varijance), što se dijelom može objasniti pridruživanju depresivnih simptoma smetnjama koje se javljaju uslijed anksiozne osjetljivosti. Kod kliničke skupine povezanost anksiozne osjetljivost i crte anksioznosti ostaje jednaka kao i kod zdravih odraslih, ali značajno raste povezanost s depresivnošću. Rezultati provedenog istraživanja u skladu su s pretpostavkom da je anksiozna osjetljivost donekle neovisna o crti anksioznosti i predstavlja specifičan čimbenik ranjivosti za različite psihopatološke smetnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1301675-1389 - Anksioznost i depresivnost u cjeloživotnoj perspektivi (Nataša Jokić-Begić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Nataša Jokić-Begić, (155502)