Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 340351

Sinteza novih kompleksnih spojeva Mo(VI), Mo(V) i V(IV) s derivatima 3-acetil-4-hidroksi-6-metil-2-pirona


Užarević, Krunoslav; Cindrić, Marina; Đilović, Ivica; Matković-Čalogović, Dubravka; Šišak, Dubravka
Sinteza novih kompleksnih spojeva Mo(VI), Mo(V) i V(IV) s derivatima 3-acetil-4-hidroksi-6-metil-2-pirona // XX. jubilarni skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka / Vrsalović Presečki, Ana ; Findrik, Zvjezdana (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 2007. str. 84-84 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Sinteza novih kompleksnih spojeva Mo(VI), Mo(V) i V(IV) s derivatima 3-acetil-4-hidroksi-6-metil-2-pirona
(Synthesis of new Complexes of Ddehydroacetic Acid Derivatives with Mo(VI), Mo(V) and V(IV))

Autori
Užarević, Krunoslav ; Cindrić, Marina ; Đilović, Ivica ; Matković-Čalogović, Dubravka ; Šišak, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XX. jubilarni skup kemičara i kemijskih inženjera : Knjiga sažetaka / Vrsalović Presečki, Ana ; Findrik, Zvjezdana - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 2007, 84-84

ISBN
978-953-6894-29-1

Skup
Jubilarni skup kemičara i kemijskih inženjera (20 ; 2007)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 28.02.-01.03.2007

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Kompleksni spojevi molibdena; derivati dehidracetne kiseline
(Molybdenum complexes; dehydroacetic acid derivatives)

Sažetak
2-pironski prsten (2H-piran-2-on) je strukturna podjedinica koja se može pronaći u mnogim prirodnim spojevima, 1 a neki od njih pokazuju antimikrobnu, antibiotsku, fungicidnu, citotoksičnu i neurotoksičnu aktivnost. Ovi se spojevi koriste i kao prekursori u sintezi derivata piridinona i piridopirimidina, 2 a njihovi metalni kompleksi su detaljno istraživani u području koordinacijske i bioanorganske kemije. Dehidracetna kiselina (dha, 3-acetil-4-hidroksi-6-metil-2-piron), kao predstavnik spomenute skupine spojeva, istraživana je upravo zbog spomenutih antimikrobnih, fungicidnih ali i dobrih kompleksirajućih svojstava. U literaturi se do danas malo zna o kompleksima metala dehidracetne kiseline i njenih derivata.3 U sklopu naših istraživanja, ispitivani su novi kompleksni spojevi N, N′ -dietilenamin-diilbis [3-(1-aminoetil)-6-metil-2H-piran-2, 4(3H)-diona, a koji sadrže različite okso jezgre molibdena(VI), molibdena(V) i vanadija(IV). Pokazalo se da priroda dobivenih produkata ovisi o reakcijskim uvjetima, upotrijebljenim omjerima reaktanata i vrsti korištenih metalnih prekursora. Svi su spojevi okarakterizirani elementnom analizom, infracrvenom spektroskopijom, difrakcijom rendgenskih zraka na polikristalu, termogravimetrijskom analizom, a nekima od njih određena je i kristalna struktura.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119-1191342-1082 - Novi kompleksni spojevi i materijali-kemijski i biološki katalizatori (Marina Cindrić, )
119-1193079-1084 - Strukturno istraživanje bioloških makromolekula metodom rentgenske difrakcije (Dubravka Matković-Čalogović, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb