Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Evaluacija predstave "Droga" (CROSBI ID 761296)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Keresteš, Gordana ; Brković, Irma Evaluacija predstave "Droga" // Neobjavljen rukopis, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 2007.

Podaci o odgovornosti

Keresteš, Gordana ; Brković, Irma

hrvatski

Evaluacija predstave "Droga"

THEARTO projekt je projekt edukacije djece kroz kazališne predstave, koji Udruga umjetnika Grupa i glumci provodi u Hrvatskoj. Cilj je ovih predstava kroz kazalište, glumu, ples i igru približiti djeci i educirati ih o različitim relevantnim temama s kojima se na sličan način nikad do tada nisu susreli. Predstava "Droga" nastala je na poticaj Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u sklopu akcije "Policija u zajednici". Kako se radi o sasvim novom sustavu edukacije s kakvim se ne susrećemo u redovitom školskom programu te o društveno osjetljivoj temi kojoj su autori predstave pristupili kroz umjetnost, evaluacija je obuhvatila nekoliko različitih područja. Dijelom pitanja zahvatili smo doživljaj predstave, glume i glumaca čije prihvaćanje predstavlja prvi korak u osiguravanju dječje pažnje i usmjerenosti na sadržaj koji se predstavom prezentira. Zatim smo podrobno ispitali stavove djece o mogućnosti učenja na ovakav način kao i njihov specifični odnos prema pokušaju da se problem droge, o kojem su svi barem iz nekog izvora već čuli, prikaže kroz kazališnu predstavu. Kako se radi o predstavi koja je prvenstveno edukativnog karaktera ispitali smo i što su i u kojoj mjeri djeca naučila iz predstave te je li ih predstava potaknula da požele saznati nešto više o problemu droge. Rezultati evaluacije predstave &laquo ; Droga&raquo ; , provedene na uzorku od 810 djece u dobi od 12 do 13 godina, nedvosmisleno pokazuju da predstava ima velik obrazovni i odgojni potencijal ne samo u vezi osnovne teme kojom se bavi, već i znatno šire. Dječji odgovori na evaluacijska pitanja pokazuju kako je u nepunih sat vremena ove kazališne predstave koncentrirano mnoštvo sadržaja koji ostvaruju snažne učinke na nekoliko razina djetetova doživljavanja: spoznajnoj, emocionalnoj i socijalnoj.

djeca; droga; edukacija; prevencija; kazalište

nije evidentirano

engleski

Evaluation of theatre play "Drug"

nije evidentirano

children; drugs; education; prevention; theatre

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Neobjavljen rukopis, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu

2007.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Psihologija