Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 340121

Nekoliko priloga povijesti umjetnosti 15. stoljeća u Trogiru: Samostan sv. Križa na Čiovu, zlatar Matej Pomenić i kapela sv. Jeronima u katedrali sv. Lovre


Zelić, Danko
Nekoliko priloga povijesti umjetnosti 15. stoljeća u Trogiru: Samostan sv. Križa na Čiovu, zlatar Matej Pomenić i kapela sv. Jeronima u katedrali sv. Lovre // Peristil, 50 (2007), 63-80 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Nekoliko priloga povijesti umjetnosti 15. stoljeća u Trogiru: Samostan sv. Križa na Čiovu, zlatar Matej Pomenić i kapela sv. Jeronima u katedrali sv. Lovre
(Contributions to the History of Art in 15th century Trogir: Monastery of the Holy Cross on the island of Čiovo, Goldsmith Matej Pomenić and the Chapel of St. Jerome in St. Lawrence Cathedral)

Autori
Zelić, Danko

Izvornik
Peristil (0553-6707) 50 (2007); 63-80

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Trogir ; Dalmacija ; 15. stoljeće ; samostan ; arhitektura ; zlatarstvo
(Trogir ; Dalmatia ; 15th century ; Monastery ; Architecture ; Metalwork)

Sažetak
Poticaj za istraživanje čiji se rezultati objavljuju u ovom članku bio je pronalazak dokumenata u fragmentima građe trogirskog notarijata 15. stoljeća koji se u okviru ostavštine Ivana Kukuljevića Sakcinskog čuvaju u Arhivu Hrvatske akademije u Zagrebu. Vijesti u tim dokumentima, djelomice prenesene ili interpretirane u Kukuljevićevu » ; Slovniku umjetnikah jugoslavenskih« ; (Zagreb, 1858– 1860), bile su povod da se rezimiraju i nadopune postojeće spoznaje i saznanja o pojedinim trogirskim spomenicima i umjetničkim ličnostima prve polovine 15. stoljeća. Članak je podijeljen na nekoliko cjelina u kojima se raspravlja o Dominikanskom samostanu sv. Križa na Čiovu, zlataru Mateju Pomeniću i kapeli sv. Jeronima u katedrali sv. Lovre, a svi relevantni dokumenti, kako iz Kukuljevićeve ostavštine, tako i iz drugih arhivskih zbirki, donose se u prilogu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
020-0202684-2691 - Arhitektura i urbanizam hrvatskoga kasnog srednjovjekovlja (Danko Zelić, )

Ustanove
Institut za povijest umjetnosti, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Danko Zelić, (169151)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • BHA: Bibliography of the History of Art