Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 33996

Periodi u razvoju sportaša i osnovni djelovi trenažnog procesa


Babić, Vesna; Penev Draganov, Georgij
Periodi u razvoju sportaša i osnovni djelovi trenažnog procesa // Zbornik radova 1. međunarodne znanstvene konferencije Kineziologija-sadašnjost i budućnost / Milanović, Dragan (ur.).
Zagreb: Fakultet za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu, 1997. str. 247-249 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Periodi u razvoju sportaša i osnovni djelovi trenažnog procesa
(Periods of the sportsman’s development and the basic parts of the training process)

Autori
Babić, Vesna ; Penev Draganov, Georgij

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova 1. međunarodne znanstvene konferencije Kineziologija-sadašnjost i budućnost / Milanović, Dragan - Zagreb : Fakultet za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu, 1997, 247-249

Skup
1. međunarodna znanstvena konferencija Kineziologija-sadašnjost i budućnost

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 25-8.09.1997

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Atletika; razvojni periodi; sportska priprema
(Athletics; development periods; training process; sports preparation)

Sažetak
Kako je svima poznato, visoka sportska dostignuća plod su dugogodišnjega ciljanoga sustavnoga trenažnog rada. U raznim periodima sportaševa razvoja rješavaju se različite zadaće i dostižu se planirani međuciljevi dok se ne postigne krajni cilj višegodišnjega procesa - visok sportski rezultat. Različiti periodi međusobno su morfološki i strukturno povezani i to osigurava redoslijed praćenja sportaševa razvoja do krajnjega cilja. U procesu razvoja i usavršavanja, na komponente općih i specijalnih sposobnosti sportaša djeluju različite vrste sportske pripreme - tehnička, fizička, funkcionalna, taktička, teorijska i psihološka. U raznim periodima dugogodišnjega planiranja odnosi između njih su različiti. Postizanje optimalne zastupljenosti sastavnih dijelova sportske pripreme kako u dugogodišnjem, tako i u jednogodišnjem trenažnom procesu, jedan je od najkompliciranijih problema čije rješenje u velikoj mjeri osigurava postignuće krajnjega cilja - vrhunski sportski rezultat. Pravilna odluka u izboru između specijalnih metoda, sredstava i opterećenja sportskoga treninga izgrađuje i usavršava opće i specifične fizičke kvalitete, strukturu pokreta, moralne karakteristike i taktičke sposobnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KineziologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
034006

Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Vesna Babić, (214351)