Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 33988

Organizacija i planiranje trenažnog procesa za atletičare svjetske razine


Penev Draganov, Georgi; Babić, Vesna
Organizacija i planiranje trenažnog procesa za atletičare svjetske razine // Zbornik radova 1. međunarodne znanstvene konferencije Kineziologija-sadašnjost i budućnost / Milanović, Dragan (ur.).
Zagreb: Fakultet za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu, 1997. str. 144-146 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Organizacija i planiranje trenažnog procesa za atletičare svjetske razine
(Organisation and planning of the training proces for top track and field athletes)

Autori
Penev Draganov, Georgi ; Babić, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 1. međunarodne znanstvene konferencije Kineziologija-sadašnjost i budućnost / Milanović, Dragan - Zagreb : Fakultet za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu, 1997, 144-146

Skup
1. međunarodna znanstvena konferencija Kineziologija-sadašnjost i budućnost

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 25-8.09.1997

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Atletika; sportska priprema; planiranje
(Athletics; training process; sports preparation; planning)

Sažetak
Svjetska je praksa pokazala da su velika sportska postignuća rezultat dugogodišnjega sustavnoga trenažnoga procesa. Svi faktori o kojima ovisi trenažni proces moraju biti na visokoj razini. Osnovni cilj trenažnog procesa je izgraditi sportaše svjetske kvalitete. To je zahtijevan i dugotrajan proces u kojem se mora raditi na slijedećim zadacima: 1. povećanju funkcionalnih sposobnosti organizma, 2. usvajanju kulture pokreta i usavršavanju sportske tehnike odabrane discipline, 3. usvajanju sustava znanja iz oblasti atletike i pomoćnih znanosti, 4. povećanju razina opće fizičke pripremljenosti, 5. razvoju i usavršavanju specijalnih motoričkih (fizičkih) sposobnosti, 6. odgoju sportskim režimom u okviru sustava sportskih organizacija. Kako bi taj proces uspješno isplanirali i proveli pratiti ćemo razvoj sportaša kroz raličite periode. Svi su periodi morfološki i strukturalno povezani i kroz nijh se moraju zadovoljiti osnovni zadaci. Na procese razvoja i usavršavanja sposobnosti sportaša djeluju različite vrste sportske pripreme - tehnička, fizička, funkcionalna, taktička, teorijska i psihološka. U raznim periodima dugogodišnjega planiranja odnosi između njih se mijenjaju. Planiranje i upravljanje trenažnim procesom odvija se u skladu sa zahtjevima modelnih karakteristika. Modelne karakteristike su različite u različitim periodima sportskog razvoja, a pomoću njih se registrira perspektiva, ocjenjuju se nastojanja te se određuju koraci prema novom cilju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kineziologija, Socijalne djelatnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
034006

Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Vesna Babić, (214351)