Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 33972

Procjena talentiranosti ne na prvi pogled


Babić, Vesna; Šnajder, Viktor
Procjena talentiranosti ne na prvi pogled // Zbornik radova 7. ljetne škole pedagoga fizičke kulture Republike Hrvatske / Findak, Vladimir (ur.).
Rovinj: Savez pedagoga fizičke kulture Republike Hrvatske, 1998. str. 99-100 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Procjena talentiranosti ne na prvi pogled
(Assessment of talent not at first sight)

Autori
Babić, Vesna ; Šnajder, Viktor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova 7. ljetne škole pedagoga fizičke kulture Republike Hrvatske / Findak, Vladimir - Rovinj : Savez pedagoga fizičke kulture Republike Hrvatske, 1998, 99-100

Skup
7. ljetna škola pedagoga fizičke kulture Republike Hrvatske

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 23.-27.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Atletika; trčanje; tehnika trčanja; sprint
(Athletics; running; running technique; sprint)

Sažetak
Često se može čuti pitanje: zbog čega postoje razlike u brzini trčanja djece koja imaju približno jednake uvjete života i treninga? Na koji način uočiti kod početnika nadarenost za ovaj sport? Kako što manje pogriješiti u prognozi njihovog budućeg dostignuća? Rezultatima istraživanja utvrđeno je da se prirodna tehnika trčanja djece i odraslih oblikuje na temelju tzv. križne koordinacije, zasnovane na međusobno strogo uvjetovanoj povezanosti kretanja gornjih i donjih ekstremiteta. Efikasnost trčanja tijekom ontogenetskog razvoja djece povečava se usporedo s povišenjem dužine i brzine koraka i to zbog morfoloških ali i zbog funkcionalnih i motoričkih promjena. Istraživanja, također pokazuju da je sposobnost za izvođenje maksimalno brzih pokreta urođena osobina koja se tijekom ontogenetskog razvoja relativno malo mijenja. Ako se ova osobina prihvati kao jedan od odlučujućih kriterija za određenje nadarenosti za sprint, tada ju je pri izboru djece opravdano uzeti u obzir i to na prvom mjestu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KineziologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
034006

Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb