Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida na termofizikalna svojstva kaše maline (CROSBI ID 349578)

Ocjenski rad | diplomski rad

Briš, Anamarija Utjecaj dodatka šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida na termofizikalna svojstva kaše maline / Pozderović, Andrija (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2007

Podaci o odgovornosti

Briš, Anamarija

Pozderović, Andrija

hrvatski

Utjecaj dodatka šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida na termofizikalna svojstva kaše maline

Poznavanje termofizikalnih svojstava čini osnovu za opisivanje i simuliranje toplinskih procesa, na primjer grijanja, hlađenja, sušenja, zamrzavanja... Kaša maline je poluproizvod koji je osnova za proizvodnju mnogih gotovih proizvoda na bazi maline. Cilj ovoga rada je istražiti utjecaj dodatka šećera (saharoze, fruktoze, trehaloze), modificiranih škrobova (Textra, Frigex W) i hidrokoloida (karaya, guar) na termofizikalna svojstva kaše maline. Termofizikalna svojstva kaše maline su mjerena pri temperaturi od +25 do -30 ˚ C pri brzini hlađenja od 5 ˚ C/min te od -30 do + 30 ˚ C pri brzini zagrijavanja od 5 ˚ C/min. Istraživanja su provedena primjenom diferencijalnog motridbenog kalorimetra (DMK), Mettler - Toledo DSC model 822e. Rezultati istraživanja pokazuju da je najniža temperatura zamrzavanja postignuta dodatkom Textre i šećera saharoze i fruktoze. Najnižu entalpiju zamrzavanja i odmrzavanja ima kaša s dodatkom Frigexa W i saharoze, a najvišu kaša s dodatkom guara, saharoze i trehaloze.

kaša maline; šećeri; modificirani škrob; hidrokoloidi; termofizikalna svojstva; zamrzavanje; odmrzavanje

nije evidentirano

engleski

Influence of adding sugars, modified starches and hydrocolloids on the termophysical properties of raspberry puree

nije evidentirano

raspberry puree; sugars; modified starche; hydrocolloids; the thermophysical properties; freezing; thawing

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

15.11.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija