Utjecaj skladištenja na reološka svojstva kaše maline sa dodatkom šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida (CROSBI ID 349575)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ergović, Maja
Pozderović, Andrija
hrvatski
Utjecaj skladištenja na reološka svojstva kaše maline sa dodatkom šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida
Poznavanje reoloških svojstava od velike je važnosti pri kreiranju prehrambenih proizvoda. Kaaša maline je poluproizvod koji je osnova za proizvodnju mnogih gotovih proizvoda na bazi maline. Zbog toga je bitno poznavati njena reološka svojstva. Cilj ovog rada je istražiti utjecaj skladištenja na reološka svojstva kaše maline sa dodatkom šećera (saharoze i fruktoze), modificiranih škrobova (Textra, Frigex W) i hodrokoloida (karaya, guar). Reološka svojstva kaše maline su mjerena pri različitim brzinama smicanja os 3, 4 s-1 do 68 s-1 uzlazno i silazno. Mjerenja su rađena na temperaturama 0, 10, 20, 30, i 40°C. Istraživanja su provedena na rotacijskom viskozimetru, model DV-III+ Digital Rheometer-Brookfild Engineering Laboratories i računalno su obrađena softwareom Rheocalc V2.4. Iz dobivenih podataka računati su reološki parametri indeks rečenja (n) i koeficijent konzistencije (k). Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da je kaša maline nakon skladištenja na sobnoj temperaturi (24°C)pri temperaturama mjerenja u većini slučajeva pseudoplastična tekućina koja pri određenim temperaturama mjerenja postaje reopektička tekućina. Nakon skladištenja kaša maline sa dodatkom saharoze i Textre u hladnjaku (10°C), ona je pseudoplastična tekućina pri svim temperaturnim mjerenjima.
kaša maline; šećeri; modificirani škrobovi; hidrokoloidi; reološka svojstva; skladištenje
nije evidentirano
engleski
Influence of storage on the rheological properties of raspberry puree with adding sugars, modified starches and hydrocolloids
nije evidentirano
raspberry puree; sugars; modified starches; hydrocolloids; rheological properties; storage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
13.06.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek