Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj skladištenja na reološka svojstva kaše maline sa dodatkom šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida (CROSBI ID 349575)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ergović, Maja Utjecaj skladištenja na reološka svojstva kaše maline sa dodatkom šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida / Pozderović, Andrija (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2007

Podaci o odgovornosti

Ergović, Maja

Pozderović, Andrija

hrvatski

Utjecaj skladištenja na reološka svojstva kaše maline sa dodatkom šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida

Poznavanje reoloških svojstava od velike je važnosti pri kreiranju prehrambenih proizvoda. Kaaša maline je poluproizvod koji je osnova za proizvodnju mnogih gotovih proizvoda na bazi maline. Zbog toga je bitno poznavati njena reološka svojstva. Cilj ovog rada je istražiti utjecaj skladištenja na reološka svojstva kaše maline sa dodatkom šećera (saharoze i fruktoze), modificiranih škrobova (Textra, Frigex W) i hodrokoloida (karaya, guar). Reološka svojstva kaše maline su mjerena pri različitim brzinama smicanja os 3, 4 s-1 do 68 s-1 uzlazno i silazno. Mjerenja su rađena na temperaturama 0, 10, 20, 30, i 40°C. Istraživanja su provedena na rotacijskom viskozimetru, model DV-III+ Digital Rheometer-Brookfild Engineering Laboratories i računalno su obrađena softwareom Rheocalc V2.4. Iz dobivenih podataka računati su reološki parametri indeks rečenja (n) i koeficijent konzistencije (k). Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da je kaša maline nakon skladištenja na sobnoj temperaturi (24°C)pri temperaturama mjerenja u većini slučajeva pseudoplastična tekućina koja pri određenim temperaturama mjerenja postaje reopektička tekućina. Nakon skladištenja kaša maline sa dodatkom saharoze i Textre u hladnjaku (10°C), ona je pseudoplastična tekućina pri svim temperaturnim mjerenjima.

kaša maline; šećeri; modificirani škrobovi; hidrokoloidi; reološka svojstva; skladištenje

nije evidentirano

engleski

Influence of storage on the rheological properties of raspberry puree with adding sugars, modified starches and hydrocolloids

nije evidentirano

raspberry puree; sugars; modified starches; hydrocolloids; rheological properties; storage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

13.06.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija