Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 339513

Radosavljeva bosanska knjiga. Zbornik krstjanina Radosava.


Nazor, Anica
Radosavljeva bosanska knjiga. Zbornik krstjanina Radosava. // Forum Bosnae, 42 (2008), 5-149 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Radosavljeva bosanska knjiga. Zbornik krstjanina Radosava.
(Radosav's Bosnian Book. Miscellany of krstjanin Radosav.)

Autori
Nazor, Anica

Izvornik
Forum Bosnae (1512-5122) 42 (2008); 5-149

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Radosav krstjanin; Gojsav krstjanin; Apokalipsa
(Radosav krstjanin; Gojsav krstjanin; Revelation)

Sažetak
Zbornik krstjanina Radosava najmlađi je, sadržajem različit i oskudan u odnosu na druga dva zbornika stare bosanske književnosti - na Hvalov zbornik iz 1404. i Mletački zbornik iz poč. XV. st. Čuva se u Vatikanskoj knjižnici (sign. Borg. Illir. 12). Sastoji se od 60 listova papira, vel. 14, 3x11 cm. Ime je dobio po pisaru Radosavu krstjaninu, koji ga je pisao (bosanskom ćirilicom) za Gojsava krstjanina u vrijeme vladanja bosanskoga kralja Stjepana Tomaša (1443.-1461.). Glavni sadržaj čini Apokalipsa Ivana apostola. Na dva mjesta ispisana je glagoljska azbuka. Ukrašen je s dvije zastavice i nizom dekorativnih inicijala. - Uz popratni tekst rukopisa (predgovor, opis, sadržaj, ukrasi, ortografija, jezik, povijest rukopisa, citirana literatura), autorica donosi cjelovit tekst zbornika u latiničkoj transliteraciji "stranica na stranicu", "redak na redak", uspoređen s još dva rukopisa: Hvalovim zbornikom i Mletačkim zbornikom. Sve razlike donesene su u kritičkom aparatu na svakoj stranici.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija

Napomena
Ovaj broj časopisa Forum Bosnae (42/2008) zapravo je knjiga, u kojoj je kritički priređen tekst bosanskoga rukopisa iz pol. XV. st., poznatoga kao "Zbornik krstjanina Radosava".POVEZANOST RADA


Projekt / tema
090-0900998-0993 - Rječnik crkvenoslavenskoga jezika hrvatske redakcije (Anica Nazor, )

Ustanove
Staroslavenski institut , Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Anica Nazor, (33234)