Utjecaj dodatka šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida na reološka svojstva kaše maline (CROSBI ID 535880)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Pavlović, Jasmina
hrvatski
Utjecaj dodatka šećera, modificiranih škrobova i hidrokoloida na reološka svojstva kaše maline
Škrob se koristi kao dodatak mnogim prehrambenim proizvodima za poboljšanje reoloških svojstava i geliranje. Prirodni škrob nije pogodan za upotrebu u mnogim prehrambenim proizvodima zbog retrogradacije, sinereze i male stabilnosti. Zbog toga se često koriste škrobni modifikati kao i hidrokoloidi. U ovom radu je istraživan utjecaj dodatka šećera, saharoze i fruktoze te modificiranih škrobova i hidrokoloida na reološka svojstva kaše maline. Saharoza (27 %), kao i kombinacija saharoze (17 %) i fruktoze (10 %) su dodani u kaše maline. U kaše su dodani i modificirani škrobovi, textra (1 %) i frigex (1 %) te hidrokoloidi, karaya (0, 05 %) i guar (0, 05 %). Mjerenje reoloških svojstava kaša (smično naprezanje i brzina smicanja na različitim temperaturama) provedeno je na rotacijskom viskozimetru, model DV – III + Digital Rheometer, Brookfield Engineering Laboratories. Iz dobivenih podataka mjerenja ( and D) izračunati su koeficijent konzistencije k i indeks tečenja n. Rezultati su pokazali da se dodatkom svih ispitivanih dodataka povećava konzistencija kaše. Značajno više se povećava konzistencija kaše dodatkom frigexa nego ostalih dodataka. Kaša maline je stacionarna, pseudoplastična tekućina na svim temperaturama mjerenja kod dodatka textre. Kod ostalih dodataka kaša je stacionarna, pseudoplastična tekućina na višim temperaturama, a na nižim nestacionarna reopektička tekućina. Na reološka svojstva kaša maline kod dodatka ispitivanih tvari utječe i vrsta dodanog šećera (saharoza i fruktoza).
kaša maline; reološka svojstva; modificirani škrobovi; hidrokoloidi
nije evidentirano
engleski
Influence of sugars, modified starches and hydrocolloids addition on the rheological properties of raspberry puree
nije evidentirano
raspberry puree; rheological properties; modified starches; hydrocolloids
nije evidentirano
Podaci o prilogu
104-104.
2007.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Abstract book / 4th International Congress Flour - Bread '07 [and] 6th Croatian Congress of Cereal Technologists
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7005-13-9
Podaci o skupu
4th International Congress Flour - Bread '07 [and] 6th Croatian Congress of Cereal Technologists
poster
24.10.2007-27.10.2007
Opatija, Hrvatska