Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena rizika metaboličkih i reproduktivnih poremećaja krava kontrolom biokemijskih pokazatelja u krvi (CROSBI ID 761254)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Ipša, Željko ; Marenjak, Terezija Silvija, mentor rada Procjena rizika metaboličkih i reproduktivnih poremećaja krava kontrolom biokemijskih pokazatelja u krvi // Veterinraski fakultet, Zavod za patološku fiziologiju. 2008.

Podaci o odgovornosti

Ipša, Željko ; Marenjak, Terezija Silvija, mentor rada

hrvatski

Procjena rizika metaboličkih i reproduktivnih poremećaja krava kontrolom biokemijskih pokazatelja u krvi

Cilj ovog rada bio je utvrditi rizike nastanka metaboličkih i reproduktivnih poremećaja mliječnih krava putem analize standardnih i dodatnih biokemijskih pokazatelja iz krvnog seruma tijekom tranzicijskog razoblja te nakon umjetnog osjemenjivanja po pregonu. Za potrebe pokusa korišteno je 18 krava holštajn-frizijske i simentalske pasmine. Istraživanje je provedeno na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu na području Sisačko moslavačke županije. Krave su bile u rasponu od 1-4 laktacije i držane u klasičnoj staji na vezu bez ispusta, s obročnom hranidbom, tri puta dnevno, dok je mužnja automatska i dvokratna. Krv je vađena punkcijom v. epigastricae caudalis superficialis seu v. subcutanea abdominis uvijek u isto vrijeme nakon jutarnjeg obroka. Uzorci krvi uzimani su 10 dan prije poroda, 7 dan poslije poroda i 15 dan p.p., te u tri navrata nakon umjetnog osjemenjivanja (UO) po utvrđenom pregonu. Bodovanje tjelesne kondicije (BCS) obavljeno je po uzimanju uzoraka krvi. U razdoblju tranzicije došlo je do značajnog smanjenja koncentracije glukoze i kalcija 7. dan p.p., dok je istovremeno značajno porasla aktivnost aspartat-aminotransferaze. Aktivnost gama-glutamil-transferaze značajno je porasla 15. dan p.p., dok se aktivnost alkalne fosfataze (AP) značajno smanjila uz zadržavanje značajno niže koncentracije glukoze u krvi . Koncentracija ukupnog LDL i HDL kolesterola značajno je porasla 15 dan p.p, uz istovremeno značajno smanjenje BCS. Gornji raspon vrijednosti za neesterificirane masne kiseline i betahidroksimaslačne kiseline kretao se iznad referentnih vrijednosti sedmog dana p.p. U razdoblju između drugog i trećeg UO značajno je porasla aktivnost AP i laktat-dehidrogenaze, dok se istovremeno značajno smanjila koncentracija ukupnog bilirubina u krvom serumu. Ovim istraživanjem dokazali smo potrebitost provođenja testa metaboličkog profila u krava u tranziciji. Razjasnili smo i utvrdili kritične momente i moguće rizike nastanka metaboličkih i reproduktivnih poremećaja putem standardnih i dodatnih biokemijskih pokazatelja iz krvnog seruma mliječnih krava, što je korisno u pogledu poboljšavanja učinkovitosti i kvalitete proizvodnje na farmi.

krave; tranzicija; metabolički pokazatelji; proizvodnja

Rad je predan na natječaj za dodjelu Rektorove nagrade u akademskoj godini 2007/2008

engleski

Risk assessment of metabolic and reproductive disturbances in cows by control of bichemical parameters in blood

nije evidentirano

cows; transition; metabolic parameters; production

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Veterinraski fakultet, Zavod za patološku fiziologiju

2008.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)