Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sezonske razlike biokemijskih pokazatelja u krvi simentalskih krava iz vlastitog uzgoja (CROSBI ID 761252)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Anić-Ivičić, Josipa ; Marenjak, Terezija Silvija ; mentor rada Sezonske razlike biokemijskih pokazatelja u krvi simentalskih krava iz vlastitog uzgoja // Veterinraski fakultet, Zavod za patološku fiziologiju. 2008.

Podaci o odgovornosti

Anić-Ivičić, Josipa ; Marenjak, Terezija Silvija ; mentor rada

hrvatski

Sezonske razlike biokemijskih pokazatelja u krvi simentalskih krava iz vlastitog uzgoja

U ovom radu prikazane su sezonske razlike standardnih i dodatnih biokemijskih pokazatelja iz krvne plazme simentalskih krava. Cilj je bio utvrditi postoje li razlike i koji su uzroci razlika biokemijskih pokazatelja u krvi krava iz vlastitog uzgoja kako bi se poboljšalo zdravlje i kvaliteta proizvodnje na farmi. Za potrebe pokusa korišteno je 20 krava simentalske pasmine u drugom stadiju laktacije. Istraživanje je provedeno na manjem obiteljskom gospodarstvu iz područja Zagrebačke županije. Krave su bile u rasponu od 3.-5. laktacije i starosti od 4-5 godina. Držane su u klasičnoj staji na vezu, bez ispusta. Mužnja na farmi obavlja se strojno, dva puta dnevno, dok se hranjenje obavlja neposredno prije mužnje. Za potrebe biokemijske analize krv je vađena punkcijom jugularne vene 3 sata nakon jutarnjeg obroka. U krvnoj plazmi određivala se koncentracija ukupnih proteina, albumina, ureje, kolesterola, triglicerida, BHB, Ca, P, Mg, GSH, TBARS te enzima GGT, GPx, SOD. Koncentracija albumina bila je značajno veća u zimskom razdoblju, dok je koncentracija ureje i ukupnog kolesterola bila značajno niža u razdoblju ljeta i jeseni u odnosu na proljetno i zimsko razdoblje. Aktivnost enzima GPx značajno je bila veća u drugom zimskom razdoblju, a aktivnost SOD-a dostizala je najnižu aktivnost u proljeće te je postepeno značajno porasla u ljeto, jesen i prvom zimskom razdoblju. Koncentracija TBARS-a porasla je u jesenskom razdoblju i ostala na značajno višoj razini u oba zimska razdoblja. Značajno manja koncentracija Mg utvrđena je u ljeto, dok je istovremeno značajno porasla koncentracija BHB sa zabilježenom značajno manjom koncentracijom u drugom zimskom razdoblju. Koncentracija Ca bila je najniža u proljeće te je značajno porasla u ljetnom razdoblju i bila viša u oba zimska razdoblja. Koncentracija ukupnih proteina, triglicerida, GSH, te aktivnost GGT nije se značajno mijenjala tijekom istraživačkih razdoblja. Kontrola standardnih i dodatnih biokemijskih pokazatelja iz krvi krava u istraživanju ukazivala je na sezonske razlike mjerenih pokazatelja, te je upućivala na greške u hranidbenom procesu koje je potrebno korigirati kako bi životinje bile dobrog zdravlja s primjerenom proizvodnjom tijekom cijele godine.

krave; biokemijski pokazatelji; sezona; hranidba

Rad je predan za natječaj za dodjelu Rektorove nagrade u akademskoj godini 2007/2008

engleski

Seasonal differences of biochemical parameters in blood of Simmental cows from the private breeding

nije evidentirano

cows; biochemical parameters; season; nutrition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Veterinraski fakultet, Zavod za patološku fiziologiju

2008.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija), Biologija