Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinak splenektomije i autotransplantacije slezene kod svinja na bijelu krvnu sliku i morfologiju stanica krvi (CROSBI ID 761246)

Druge vrste radova | ostalo

Migić, Josipa (mentor Poljičak-Milas, Nina) Učinak splenektomije i autotransplantacije slezene kod svinja na bijelu krvnu sliku i morfologiju stanica krvi // Veterinarski fakultet u Zagrebu, Zavod za patofiziologiju. 2008.

Podaci o odgovornosti

Migić, Josipa (mentor Poljičak-Milas, Nina)

hrvatski

Učinak splenektomije i autotransplantacije slezene kod svinja na bijelu krvnu sliku i morfologiju stanica krvi

Istraživanje je provedeno na dvadeset prasadi pasmine križani landras u dobi oko tri mjeseca. Prasad je podjeljena u tri skupine, prvoj skupini učinjena je lažna operacija i služila je kao kontrola, drugoj skupini praščića uklonjena je slezena, dok je trećoj skupini po učinjenoj splenektomiji, osam komadića tkiva slezene vraćeno u trbušnu šupljinu u napravljeni džep u omentumu. Praščićima je neposredno prije operacije uzorkovana krv, a uzorkovanje je ponovljeno prvi, peti, dvanaesti, dvadeset i šesti te četrdeseti dan po učinjenoj operaciji. U uzorcima krvi određen je ukupan broj leukocita, a na razmazima periferne krvi određen je diferencijalni broj segmentiranih i nesegmentiranih neutrofila, limfocita, monocita, eozinofila i bazofila. Također su zabilježene morfološke promjene stanica krvi. Utvrđena je leukocitoza u krvi sve tri skupine svinja tijekom postoperativnog perioda, no ne smatramo je obilježjem specifičnim za splenektomiju, već je vjerojatno bila posljedica operativnog zahvata i mogućih postoperativnih komplikacija. Nadalje, nije uočen jedinstveni obrazac promjene diferencijalne krvne slike nakon splenektomije i autotransplantacije slezene, već su zabilježene promjene vjerojatno bile odraz stresne reakcije organizma na učinjenu operaciju. Zabilježene su brojne morfološke promjene stanica krvi. Među ostalima i pojava Howell-Yolly-evih tjelešaca u eritrocitima koja su u prasadi s autotransplantiranim tkivom slezene vjerojatno bila posljedica smanjene sposobnosti uklanjanja promijenjenih eritrocita transplantiranog tkiva, dok se u splenektomirane prasadi radilo o gubitku mjesta destrukcije promijenjenih eritrocita. Nadalje, sporadično smo nalazili razvojne oblike granulocita na razmazima periferne krvi svih skupina istraživane prasadi, ali njihov učestali nalaz u splenektomirane prasadi upućuje na povećanu aktivnost koštane srži i oslobađanje nezrelih stanica u perifernu krv. Nalaz razvojnih oblika eritrocita, koji su se sustavno počeli pojavljivati od dvanaestog postoperativnog dana pa do kraja istraživanja, a bili su češći nalaz u splenektomiranoj skupini svinja nego li u drugim istraživanim skupinama, pripisujemo regenerativnim promjenama, ali su možda i posljedica gubitku regulatorne uloge slezene na produkciju i otpuštanje eritrocita iz koštane srži u krv.

splenektomija; autotransplantacija slezene; svinje; neutrofili; limfociti

nije evidentirano

engleski

The effects of the splenectomy and autotransplantation of the spleen on leukocyte and differential cell count and blood cell morphology in pigs

nije evidentirano

splenectomy; autotransplantation; pigs; neutrophils; lymphocytes

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Veterinarski fakultet u Zagrebu, Zavod za patofiziologiju

2008.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Veterinarska medicina