Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Čokolada: hrana u medicini ili medicina u hrani? (CROSBI ID 535788)

Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa

Giacometti, Jasminka Čokolada: hrana u medicini ili medicina u hrani? // 13.stručno savjetovanje inžinjera konditorske industrije Hrvatske Pula, Hrvatska, 05.10.2005-08.10.2005

Podaci o odgovornosti

Giacometti, Jasminka

hrvatski

Čokolada: hrana u medicini ili medicina u hrani?

Kakao i kakao proizvodi imaju povijesnu ulogu u prehrani i održavanju zdravlja ljudi. Stare i nove civilizacije pripisuju im ljekovita svojstva. Glavni kakao proizvod, čokolada, je istovremeno vodeća poslastica svih vremena. Kakao i kakao proizvodi najbogatiji su izvor fitokemikalija. Fitokemikalijama pripadaju fenolne tvari kojih je do danas poznato više od 8000. Produkti su sekundarnog metabolizma mnogih biljaka, a višestruka uloga fitokemikalija, centar je interesa znanstvenika mnogih područja uključujući agronomiju, nutricionizam, medicinu i biotehnologiju. Flavonoidi su podskupina polifenola, koja sadrži flavanone, flavonole, flavanole, flavone, antocijanine, procijanidine i izoflavone. Flavonoidi čine 10% (tež.) kakao praha, a najviše prisutni u kakao/čokoladi su katehini i epikatehini koji se pojavljuju u obliku polimera sa 2, 3 pa do 10 katehinskih ili epikatehinskih vezanih jedinica. Metodologija flavonoida ovisi o vrsti i namjeni istraživanja, a uključuje pregled flavonoida unutar biljnih vrsta, metode izolacije, kvalitativno i kvantitativno određivanje pojedinačnih flavonoida. Istraživanja pokazuju da su flavonoidi iz kakaa snažni antioksidansi in vitro, a isti učinak ima konzumiranje čokolade. Flavonoidi iz kakaa smanjuju rizik od oboljenja krvožilnog sustava uključujući smanjenu oksidaciju LDL, modulaciju citokina i eikozanoida uključenih u upalne procese i moduliraju imune funkcije. Mogu zaštititi stanice od oksidativnog stresa te nastajanja reaktivnih kisikovih spojeva pri čemu stabiliziraju stanične membrane i smanjuju membransku fluidnost. Karakterizacije kakao proizvoda mogu izmijeniti dosadašnja mišljenja o čokoladi kao isključivo prehrambenom proizvodu i objasniti upotrebu čokolade kao funkcionalne hrane u medicini. Ovim predavanjem dati ću pregled značajnih polifenola u kakao/čokoladi (promjene u sastavu tijekom procesa prerade), metodologije analize, izolacije, purifikacije i identifikacije kao i ulogu kakao/čokolade u očuvanju zdravlja.

kakao; polifenoli; očuvanje zdravlja

nije evidentirano

engleski

Chocolate: food in medicine or medicine in food?

nije evidentirano

cocoa; polyphenols; health impact

nije evidentirano

Podaci o prilogu

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o skupu

13.stručno savjetovanje inžinjera konditorske industrije Hrvatske

predavanje

05.10.2005-08.10.2005

Pula, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija, Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita