Kakao polifenoli – potencijalna primjena u očuvanju zdravlja (CROSBI ID 535786)
Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa
Podaci o odgovornosti
Giacometti, Jasminka
hrvatski
Kakao polifenoli – potencijalna primjena u očuvanju zdravlja
Polifenoli su skupina antioksidansa široko raspostranjeni u prirodnim izvorima (voću, povrću, jezgričavom voću, itd.) uključujući kakao. Kakao i kakao proizvodi su najbogatiji izvori flavonoida, podskupine polifenola, prisutnih u svakodnevnoj prehrani. Zbog pozitivnog učinka na zdravlje ljudi sve više pobuđuju interes znanstvenika, konditorske industrije i potrošača kakao proizvoda. Kakao polifenoli se sastoje od flavan-3-ola, epikatehina i katehina (monomerne jedinice) i njihovih polimera, procijanidina. Sadržaj kakao flavonoida ovisan je o vrsti kultivara, kao i genetičkim i agronomskim čimbenicima. Ovisno o metodi proizvodnje, kakao prah može sadržavati više od 10% flavonoida po suhoj tvari. Bioraspoloživost kakao flavonoida u ljudi je ovisna o kemijskoj strukturi i kreće se od 1 do 26%. Kakao polifenoli direktno ili indirektno utječu na ekspesiju gena proteina uključenih u rast i diferencijaciju stanica. Ovim predavanjem biti će obuhvaćeni rezultati istraživanja antitumorskog, antiaterogenog, antiulcerativnog, antitrombotičkog, antiinflamatornog, imunomodulacijskog, antibakterijskog i analgetičkog učinka kakao polifenola.
kakao; polifenoli; zdravlje
nije evidentirano
engleski
COCOA POLYPHENOLS - POTENTIAL HEALTH IMPLICATIONS
nije evidentirano
cocoa; polyphenols; health
nije evidentirano
Podaci o prilogu
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o skupu
Drugo savjetovanje Analitika u okolišu - voda - hrana – zdravlje
predavanje
26.05.2006-26.05.2006
Zagreb, Hrvatska