Praćenje promjena udjela šupljina u kruhu iz industrijske proizvodnje metodom računalne analize slike (CROSBI ID 349522)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jakić, Mato
Magdić, Damir
hrvatski
Praćenje promjena udjela šupljina u kruhu iz industrijske proizvodnje metodom računalne analize slike
Čak i tijekom standardizirane i računalom upravljane i nadzirane industrijske proizvodnje pekarskih proizvoda pojavljuju se razlike u izgledu gotovih proizvoda. Cilj ovog rada je bio u različitim vrstama kruha odrediti udio šupljina i promjenu tijekom višednevne proizvodnje na bazi istog brašna, sa stalnim procesnim parametrima i recepturom. U radu je analiziran Bijeli, Primorski i Miješani kukuruzni kruh nabavljan metodom slučajnog izbora u maloprodajnoj mreži tijekom 12 radnih dana. Udio šupljina određen je metodom računalne analize slike na kriškama kruha, a dobiveni podaci su statistički obrađeni i prikazani tablično i grafički. Rezultati pokazuju da se na Bijelom kruhu u navedenom periodu nalazilo prosječno 17, 26% šupljina, na Primorskom kruhu 21, 81%, a na Miješanom kukuruznom kruhu 28, 38% šupljina na analiziranoj površini. Uprkos stalnim parametrima udio šupljina tijekom navedenog perioda razlikuje se za istu vrstu kruha od 41, 06% kod Primorskog kruha, 47, 57% kod Bijelog kruha do 48, 35% kod Miješanog kukuruznog kruha.
kruh; udio šupljina; računalna analiza slike
nije evidentirano
engleski
Monitoring of share of holes changes in bread from industrial production by applying digital image analysis method
nije evidentirano
bread; share of holes; digital image analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
12.07.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek