Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 338520

Praćenje promjena udjela šupljina u kruhu iz industrijske proizvodnje metodom računalne analize slike


Jakić, Mato
Praćenje promjena udjela šupljina u kruhu iz industrijske proizvodnje metodom računalne analize slike 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


Naslov
Praćenje promjena udjela šupljina u kruhu iz industrijske proizvodnje metodom računalne analize slike
(Monitoring of share of holes changes in bread from industrial production by applying digital image analysis method)

Autori
Jakić, Mato

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
12.07

Godina
2007

Stranica
51

Mentor
Magdić, Damir

Ključne riječi
Kruh; udio šupljina; računalna analiza slike
(Bread; share of holes; digital image analysis)

Sažetak
Čak i tijekom standardizirane i računalom upravljane i nadzirane industrijske proizvodnje pekarskih proizvoda pojavljuju se razlike u izgledu gotovih proizvoda. Cilj ovog rada je bio u različitim vrstama kruha odrediti udio šupljina i promjenu tijekom višednevne proizvodnje na bazi istog brašna, sa stalnim procesnim parametrima i recepturom. U radu je analiziran Bijeli, Primorski i Miješani kukuruzni kruh nabavljan metodom slučajnog izbora u maloprodajnoj mreži tijekom 12 radnih dana. Udio šupljina određen je metodom računalne analize slike na kriškama kruha, a dobiveni podaci su statistički obrađeni i prikazani tablično i grafički. Rezultati pokazuju da se na Bijelom kruhu u navedenom periodu nalazilo prosječno 17, 26% šupljina, na Primorskom kruhu 21, 81%, a na Miješanom kukuruznom kruhu 28, 38% šupljina na analiziranoj površini. Uprkos stalnim parametrima udio šupljina tijekom navedenog perioda razlikuje se za istu vrstu kruha od 41, 06% kod Primorskog kruha, 47, 57% kod Bijelog kruha do 48, 35% kod Miješanog kukuruznog kruha.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Bernarda Šeruga, )
113-1130471-0592 - Nedestruktivne metode u procesima proizvodnje i čuvanja hrane (Damir Magdić, )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek