Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Modeliranje i optimiranje proizvodnje vučenog tijesta (CROSBI ID 349521)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gajski, Ana Modeliranje i optimiranje proizvodnje vučenog tijesta / Magdić, Damir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2007

Podaci o odgovornosti

Gajski, Ana

Magdić, Damir

hrvatski

Modeliranje i optimiranje proizvodnje vučenog tijesta

Kiselo tijesto je smjesa brašna i vode u kojoj se nalaze prirodno prisutni ili inokulirani kvasci i bakterije koji sudjeluju u dizanju tijesta i formiranju arome. Njegovom primjenom u pekarskoj industriji ujedno se poboljšavaju i svojstva proizvoda. U pripremi kiselog tijesta mogu se koristiti mješovite ili pojedinačne starter kulture. U ovom radu za proizvodnju kiselog tijesta korištena je heterofermentativna bakterija mliječno-kiselog vrenja, Lactobacillus brevis. Cilj ovoga rada bio je optimirati proizvodnju vučenog tijesta s dodatkom kiselog tijesta u zamjesu pri različitim vremenima fermentacije (8, 10 i 12 h) i udjelima kiselog tijesta (5, 10, 15 i 20%). U eksperimentalnom dijelu rada mjerena su reološka svojstva zamjesa za vučeno tijesto, udio vode u gotovom proizvodu, stupanj kiselosti za kiselo tijesto, zamjes i gotovi proizvod, pH gotovog proizvoda i tvrdoća gotovog proizvoda. Dobiveni rezultati pokazuju da su razlike u gotovom proizvodu ovisno o vremenu fermentacije i udjelu dodanog kiselog tijesta uočene samo kod fizikalno-kemijskih analiza. Udio kiselog tijesta od 5% i vrijeme fermentacije kiselog tijesta od 8 sati određeni su kao optimalni za proizvodnju vučenog tijesta.

vučeno tijesto; udio kiselog tijesta; vrijeme fermentacije; optimiranje

nije evidentirano

engleski

Modelling and optimization of kneed dough production

nije evidentirano

knead dough; sour dough content; fermentation time; optimization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

05.03.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija