Paška ovca: učestalost janjenja i porodna masa janjadi tijekom zimsko-proljetne sezone (CROSBI ID 535626)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Sušić, Velimir ; Ekert Kabalin, Anamaria ; Štoković, Igor ; Pavičić, Željko ; Mioč, Boro ; Pavić, Vesna ; Barać, Zdravko
hrvatski
Paška ovca: učestalost janjenja i porodna masa janjadi tijekom zimsko-proljetne sezone
Paška ovca je hrvatska autohtona pasmina. Glavni proizvodni cilj uzgoja paške ovce je mlijeko koje se prerađuje u cijenjeni tvrdi sir. Meso janjadi je visoke kvalitete i kulinarski specijalitet. Kao u slučaju većine ovaca u Hrvatskoj, paška ovca se janji sezonski, tijekom zimskih i proljetnih mjeseci. U istraživanju je analizirano 4005 janjenja tijekom četverogodišnjeg razdoblja. U svim godinama janjenja su započela tijekom studenog i završila slijedeće godinje u svibnju. Najveća dnevna učestalost janjenja bila je tijekom prosinca i siječnja. Prosječna porodna masa janjadi iznosila je 3, 28 ± 0, 58 uz statistički značajne (p<0, 01) varijacije ovisne o spolu (muška janjad 3, 32 ± 0, 58 i ženska janjad 3, 25 ± 0, 57). Općenito, janjad ojanjena tijekom rane zime imala je veću porodnu masu u usporedbi s janjadi ojanjenom tijekom kasne zime ili proljeća. Utvrđeni rezultati koristiti će se za karakterizaciju reprodukcijskih obilježja Paške ovce.
paška ovca; sezonalnost janjenja; porodna masa janjadi;
nije evidentirano
engleski
Sheep of the Island of Pag: lambing frequency and lamb birth weight during winter-spring season
nije evidentirano
Sheep of the Island of Pag; sesonal lambing; lamb birth mass
nije evidentirano
Podaci o prilogu
521-525.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova XVI. kongresa Mediteranske federacije za zdravlje i produktivnost preživača
Podaci o skupu
XVI. kongres Mediteranske federacije za zdravlje i produktivnost preživača
poster
22.04.2008-26.04.2008
Zadar, Hrvatska