Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Farmakognoška obilježja mediteranskog bilja i značenje u farmaciji (CROSBI ID 471641)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija

Kalođera, Zdenka Farmakognoška obilježja mediteranskog bilja i značenje u farmaciji // Priroda i prirodni proizvodi u ljekarni trećeg tisućljeća / Pribanić, Berislav ; Theiss, Peter (ur.). Zagreb: Hrvatska ljekarnička komora, 1998. str. 21-24-x

Podaci o odgovornosti

Kalođera, Zdenka

hrvatski

Farmakognoška obilježja mediteranskog bilja i značenje u farmaciji

Prepoznatljivao obilježje mediteranskog bilja su mirisi, koji potječu od eteričnog ulja. Kemizam ružmarina upotpunjen je novim saznanjima o hlapljivim spojevima koji su u ružmarinu glikozidno vezani. Novija ispitivanja djelovanja ružmarina ukazuju na kandidijazu usne šupljine. Otkriveno je također da je za antiflogistički učinak kadulje odgovorna ružmarinska kiselina. Istraživanja bosiljka pokazala su da on spada među najbolja repelentna sredstva, također utječe na poboljšanje koncentracije.Najnovija istraživanja dokazala su analgetički učinak eukalipta i metvice, dok je za citronku dokazan hipotenzivni učinak.

Eterična ulja; Rosmarinus officinalis; Salvia officinalis; Ocimum basilicum; Eucalyptus globulus; Mentha piperita; Lippia citriodora.

nije evidentirano

engleski

Farmacognostic characteristics of Mediterranean plants and their significance in pharmacy

nije evidentirano

Essential oils; Rosmarinus officinalis; Salvia officinalis; Ocimum basilicum; Eucalyptus globulus; Mentha piperita; Lippia citriodora.

nije evidentirano

Podaci o prilogu

21-24-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Priroda i prirodni proizvodi u ljekarni trećeg tisućljeća

Pribanić, Berislav ; Theiss, Peter

Zagreb: Hrvatska ljekarnička komora

Podaci o skupu

Simpozij za farmaceute s međunarodnim sudjelovanjem

pozvano predavanje

03.09.1998-06.09.1998

Korčula, Hrvatska

Povezanost rada

Farmacija