Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 336788

Topusko u razdoblju od dolaska cistercita do kraja srednjega vijeka


Novak, Ana
Topusko u razdoblju od dolaska cistercita do kraja srednjega vijeka 2008., magistarski rad, Filozofski fakultet, Zagreb


Naslov
Topusko u razdoblju od dolaska cistercita do kraja srednjega vijeka
(Topusko in the time from arrival of the Cistercians until the end of the Middle Ages)

Autori
Novak, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.02

Godina
2008

Stranica
203

Mentor
Matijević-Sokol, Mirjana

Neposredni voditelj
Kruhek, Milan

Ključne riječi
Topusko (Toplica) ; Opatija ; cisterciti ; srednji vijek ; trgovište ; župa ; utvrda ; komenda ; gospodarstvo ; kultura ; umjetnost
(Topusko (Toplica) ; Abbey ; cistercians ; Middle Ages ; Market Town ; Parish ; Castle ; Commendatory Regime ; Economy ; Culture ; Art)

Sažetak
Ugarsko - Hrvatski Kralj Andrija II. Arpadović pozvao je francuske redovnike cistercite iz Clairvauxa da dođu na područje stare Gorske županije. U tu svrhu darovao im je svoje starije herceško vlastelinstvo i samostan u Topuskom te utemeljio Opatiju Blažene Djevice Marije. Otad se Opatija nalazila pod posebnom zaštitom i patronatom kralja. Uz kompleks redovničkih zgrada u srednjemu vijeku redovnici su od kralja dobili i stari trg, koji će postati središte njihovoga vlastelinstva - vlastelinsko trgovište, na čiji su povijesni razvoj oni neposredno utjecali. U srednjemu vijeku Topusko je u dokumentima označeno kao Toplica. Sam toponim u dokumentima je označavao centralni posjed redovničkoga vlastelinstva i pripadajuće naselje. Budući da su cisterciti imali ključnu ulogu u razvoju mikroregije po imenu Toplica, cilj ovoga rada bio je prikazati povijesni i urbanistički razvoj kraja te razjasniti toponimiju i toponomastiku. Također budući da je Toplica prvenstveno istaknuta kao središte jedne od najznačajnijih srednjovjekovnih Opatija na području Kraljevstva, utvrđuje se doprinos cistercita na više područja njihovog djelovanja (duhovno, kulturno, umjetničko, gospodarsko i društveno). Interdisciplinarnim pristupom istraživanju, uz pomoć kartografije i povijesne topografije te analizom objavljenih i neobjavljenih povijesnih izvora, utvrđen je položaj srednjovjekovnoga trga i njegov povijesni razvoj te njegov prometni, trgovački i strateški značaj za redovnike, ali i šire za područje Kraljevstva. Za razliku od razvijenog srednjega vijeka, kasnosrednjovjekovno razdoblje u životu redovničke zajednice karakteriziraju sve češći upadi Osmanlija, koji dovode do njezinog slabljenja i opadanja broja redovnika. No institucija je unatoč tome opstala, budući da je u Opatiji uspostavljena komenda. Stoga se posebno obrađuje i komendatarna uprava Opatijom. Također u to vrijeme Opatija se transformira, grade se utvrde oko samostana i uključuje se u obranu granica Hrvatskoga kraljevstva. Izgradnjom pojedinih opatijskih utvrda te općenito transformacijom Opatije iz redovničke u obrambenu instituciju mijenja se i njezin naziv - otad postaje poznata i kao Castrum Thopozka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
019-0190610-0591 - Hrvatsko srednjovjekovlje: plemstvo i pučanstvo, vlasti i institucije (Ante Škegro, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ana Novak, (250520)