Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 336641

Uvođenje lokalnog predsjedničkog sustava u Republici Hrvatskoj u komparativnoj perspektivi


Podolnjak, Robert
Uvođenje lokalnog predsjedničkog sustava u Republici Hrvatskoj u komparativnoj perspektivi // Prekogranična i regionalna suradnja, Zbornik radova / Bodiroga-Vukobrat, Nada ; Barić, Sanja (ur.).
Rijeka: Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2007. str. 55-87 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Uvođenje lokalnog predsjedničkog sustava u Republici Hrvatskoj u komparativnoj perspektivi
(Introduction of a local presidential system in the Republic of Croatia from a comparative perspective)

Autori
Podolnjak, Robert

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Prekogranična i regionalna suradnja, Zbornik radova / Bodiroga-Vukobrat, Nada ; Barić, Sanja - Rijeka : Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2007, 55-87

ISBN
978-953-6597-64-0

Skup
Prekogranična i regionalna suradnja

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 6.-7.10.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Lokalna samouprava; neposredan izbor; gradonačelnik; župan; Hrvatska; Njemačka; Austrija; Slovenija
(Local self-government; direct election; mayor; county governor; Croatia; Germany; Austria; Slovenia)

Sažetak
U radu se analiziraju predložena zakonska rješenja kojima se u hrvatski sustav lokalne samouprave ugrađuje neposredni izbor općinskih načelnika, gradonačelnika i župana. Pritom se novi hrvatski model lokalnog predsjedničkog sustava uspoređuje se sa sličnim modelima u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji. Autor zaključuje da je hrvatski model lokalnog predsjedničkog sustava specifičan model s određenim podudarnostima s postojećim modelima u Europi, ali i s određenim posebnostima koje navode na zaključak da je hrvatski model jedna nova inačica lokalnog predsjedničkog sustava. Njegove su najvažnije značajke: opredjeljenje za neposredan i odvojeni izbor čelnika lokalne/područne izvršne vlasti i nužnost apsolutne većine glasova birača za izbor (njemački model), sinkronizacija mandata i izbora čelnika lokalne izvršne vlasti s mandatom i izborom predstavničkog tijela (austrijski, odnosno slovenski model), moguća kumulacija mandata tako da čelnik lokalne izvršne/područne vlasti može biti istovremeno i parlamentarni zastupnik (slovenski model). U zajedničkom i istovremenom izboru čelnika lokalne/područne izvršne vlasti i njegova zamjenika hrvatski sustav ne slijedi niti jedan postojeći model izbora zamjenika, a najsličniji je izbornom modelu američkih predsjedničkih izbora. Načelno je zakonski dozvoljena mogućnost da kandidat za čelnika lokalne/područne izvršne vlasti bude istovremeno i nositelj liste kandidata za predstavničko tijelo čime je prihvaćen slovenski model, a u praksi će najvjerojatnije dovesti do primjene 'Tirolskog modela' s ciljem smanjivanja vjerojatnosti eventualne kohabitacije između izvršne i predstavničke lokalne vlasti. U postupku razrješenja čelnika lokalne/područne izvršne vlasti prihvaćen je, načelno, model nekih njemačkih pokrajina (inicijativa predstavničkog tijela, odluka biračkog tijela putem referenduma), ali predlaganjem raspuštanja predstavničkog tijela u slučaju da birači ne razriješe čelnika lokalne izvršne vlasti hrvatski model odstupa od njemačkih rješenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
066-0661428-2502 - Izgradnja demokratskih ustavnopravnih institucija RH u razvojnoj perspektivi (Branko Smerdel, )

Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Robert Podolnjak, (279311)