Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 335968

Prikaz hrvatske validacije instrumenata za mjerenje svijesti o sebi kao stanja


Huić, Aleksandra; Ljubin Golub, Tajana
Prikaz hrvatske validacije instrumenata za mjerenje svijesti o sebi kao stanja // 18. Dani Ramira i Zorana Bujasa Program i sažeci priopćenja / Gordana Keresteš, Irma Brković i Ana Butković (ur.).
Zagreb: Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko psihološko društvo, 2007. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Prikaz hrvatske validacije instrumenata za mjerenje svijesti o sebi kao stanja
(Croatian validation of some self-awareness instruments)

Autori
Huić, Aleksandra ; Ljubin Golub, Tajana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
18. Dani Ramira i Zorana Bujasa Program i sažeci priopćenja / Gordana Keresteš, Irma Brković i Ana Butković - Zagreb : Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko psihološko društvo, 2007

ISBN
978-953-175-302-9

Skup
18. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13. - 15. 12. 2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Svijest o sebi kao stanje; usmjerenost pažnje na sebe; valjanost
(Self-awareness; self-focus; validity)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je validirati hrvatski prijevod dvaju instrumenata namijenjenih ispitivanju svijesti o sebi kao stanja. Skala situacijske svijesti o sebi (Govern i Marsch, 2001) namijenjena je ispitivanju stanja privatne i javne svijesti o sebi, dok instrument Lingvističke implikacije – izbor osobnih zamjenica (Wegner i Guliano, 1980) predstavlja indirektnu mjeru usmjerenosti pažnje na sebe. Oba instrumenta koriste se za provjeru manipulacije stanja svijesti o sebi u istraživanjima. U istraživanju je sudjelovalo 245 studenata specijalističkog studija Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, dobnog raspona od 21 do 55 godina, oba spola. Primijenjene su Skala situacijske svijesti o sebi, instrument Lingvističke implikacije – izbor osobnih zamjenica i Skala svijesti o sebi (Fenigstein, Scheier i Buss, 1975). Redoslijed primjene pojedinih upitnika je rotiran. U radu su prikazane psihometrijske karakteristike hrvatskih prijevoda upitnika, te su rezultati uspoređeni s originalnim istraživanjima. Dobiveni rezultati nisu u potpunosti usporedivi s podacima iz prijašnjih istraživanja. Osim toga, komentira se valjanost ovih upitnika za ispitivanje usmjerenosti pažnje na sebe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1301422-1420 - Uloga socio-kognitivnih procesa u samoregulaciji i interpersonalnim odnosima (Željka Kamenov, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb