Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 335916

Pokušaji stvaranja hrvatske nacionalne informacijske agencije


Hebrang, Branko
Pokušaji stvaranja hrvatske nacionalne informacijske agencije // HUM, časopis Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, 2 (2007), 256-282 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Pokušaji stvaranja hrvatske nacionalne informacijske agencije
(Efforts to create Croatian national news agency)

Autori
Hebrang, Branko

Izvornik
HUM, časopis Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (1840-233X) 2 (2007); 256-282

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Mediji; novinarstvo; nacionalna informacijska agencija; politička promidžba; profesionalno novinarstvo; osiguranja kakvoće informacija.
(Mass media; journalism; national news agency; political propaganda; professionally journalism; insurance of quality of information.)

Sažetak
U članku se ukazuje na povezanost hrvatske državotvorne misli i potrebe za pokretanjem nacionalne informacijske agencije. Neposredno poslije proglašenja Republike Hrvatske 22. prosinca 1990. ponovno su bili stvoreni uvjeti za pokretanje nacionalnih agencija: osnovane su Hina u Hrvatskoj i Habena u Bosni i Hercegovini. Autor je istražio čimbenike koji su odredili razvoj Hine i ukazao je na dva paralelna procesa koja su usporila prijelaz od političko-promidžbene agencije ka agenciji demokratskoga građanskog društva: prvi kao neobično aktivno zanimanje politike za zadržavanje kontrole nad agencijom unatoč promjeni Zakona o Hini kojim je onemogućena izravna kontrola i sporu promjenu novinara od ideološkoga koncepta društveno-političkoga radnika u profesionalnoga novinara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1301799-1999 - Oblikovanje i upravljanje javnim znanjem u informacijskom prostoru (Miroslav Tuđman, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Branko Hebrang, (282200)