Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza uroda zrna i pivarske kakvoće ječma u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 139309)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ; Šimić, Gordana ; Novoselović, Dario Analiza uroda zrna i pivarske kakvoće ječma u Republici Hrvatskoj // Sjemenarstvo, 24 (2007), 3/4; 177-186

Podaci o odgovornosti

Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ; Šimić, Gordana ; Novoselović, Dario

hrvatski

Analiza uroda zrna i pivarske kakvoće ječma u Republici Hrvatskoj

Provedeno je istraživanje o proizvodnji ozimog i jarog ječma u suodnosu s pivarskom kakvoćom i urodom zrna u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1970.-2002. godine. Analizom uroda zrna na temelju pokusa na Poljoprivrednom institutu Osijek, sorata koje su bile najzastupljenije u pojedinim petogodišnjim razdobljima u širokoj proizvodnji ustanovili smo povećanje uroda zrna od 94 kg/ha/godini kod ozimog ječma i 26 kg/ha/godini kod jarog ječma. Analiza pivarske kakvoće slada u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1999. do 2002. godine ukazuje da je, ukupno, ostvaren sadržaj ekstrakta od 79.19%, razlika ekstrakta od 2.49%, uz maseni udio bjelančevina u sladu od 12.53%, te Kolbach indeks od 41.12%, Hartongov broj od 42.36%, viskozitet cp 8.6 od 1.549 mPas i dijastatsku snaga od 309 U.WK. Uspoređujući kakvoću slada sorti ozimog i jarog ječma, uočavamo da su u prosjeku sorte jarog ječma u odnosu na ozime imale viši i nepovoljniji sadržaj bjelančevina u sladu, ali povoljniji niži viskozitet i veću dijastatsku snagu slada. U proizvodnji ozimog ječma u istraživanom razdoblju najznačajnije sorte bile su Mursa, Alpha, Pan, Robur, Sladoran, Plaisant, Rex, Zlatko, Angora, Lord i Barun. U proizvodnji jarog ječma u istraživanom razdoblju najznačajnije sorte bile su Union, Velebit, Berenice, Jaran, Gimpel, Astor, Scarlett.

jari ječam; ozimi ječam; sorta; urod zrna; kakvoća slada

nije evidentirano

engleski

Yield Of Kernels And Brewing Quality Of Barley In The Republic Of Croatia

nije evidentirano

spring barley; winter barley; variety; grain yield; quality of malting

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24 (3/4)

2007.

177-186

objavljeno

1330-0121

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija