Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 335671

Uloga psihologa u zaštiti djece od nasilja i zlostavljanja


Gabelica-Šupljika, Maja
Uloga psihologa u zaštiti djece od nasilja i zlostavljanja // Psihologija i nasilje u suvremenom društvu : zbornik radova znanstveno-stručnog skupa Psihologija nasilja i zlostavljanja / Kolesarić, Vladimir (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Filozofski fakultet, 2007. str. 89-100 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 335671 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga psihologa u zaštiti djece od nasilja i zlostavljanja
(The role of psychologists in the protection of children from violence and abuse)

Autori
Gabelica-Šupljika, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Psihologija i nasilje u suvremenom društvu : zbornik radova znanstveno-stručnog skupa Psihologija nasilja i zlostavljanja / Kolesarić, Vladimir - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Filozofski fakultet, 2007, 89-100

ISBN
978-953-6456-78-9

Skup
Znanstveno-stručni skup Psihologija nasilja i zlostavljanja

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 30.11.-01.12.2006

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
pravobranitelj za djecu; uloga psihologa; nasilje
(ombudsperson for children; role of psychologist; violence)

Sažetak
U Uredu pravobranitelja za djecu Republike Hrvatske kao nezavisnom i samostalnom tijelu koje štiti, prati i promiče prava i interese djece rade i psiholozi. U ovom radu će se kroz prikaz podataka i rada Ureda prikazati i uloga psihologa u njemu. Značajan dio posla psihologa je primjena psihologijskih znanja, metoda i pristupa u zaštiti djece od nasilja i zlostavljanja na pojedinačnoj i globalnoj - društvenoj razini djelovanja Ureda. Primarna orijentiranost na djecu, a posebno na djecu čije je odrastanje otežano ili ometeno nezamisliva je bez razvojne psihologije. I druge psihologijske grane i discipline imaju svoju primjenu u ovakvoj orijentaciji. Kroz trogodišnje postojanje Ureda razaznale su se četiri razine njegova djelovanje. Jedna se odnosi na razmatranje pojedinačnih slučajeva ugroženosti ili povrede prava djeteta. Drugu predstavlja direktno ili telefonsko savjetovanje u vezi zaštite prava i interesa djece. Na trećoj, globalnoj razini Ured djeluje uglavnom proaktivno s ciljem zaštite što većeg broja djece, a četvrta razina odnosi se na predstavljanje institucije i promicanje dječjih prava u javnosti. Na sve četiri razine psiholog ostvaruje ili bi trebao ostvarivati svoj profesionalni utjecaj, individualno ili surađujući s drugim stručnjacima u Uredu. U odnosu na prijave Uredu, saznanja iz drugih izvora, napisa iz medija i prema preporukama UN ovog Odbora za dječja prava Ured je donio niz preporuka i poduzeo niz aktivnosti u kojima je psiholog sudjelovao ili ih samostalno proveo. Preporuke su se odnosile na: zakone i propise ; odgovornost stručnjaka, tijela i institucija ; stručnu pomoć i spremnost za podršku djeci i njihov oporavak. Važan posao pred Uredom pravobranitelja za djecu i pred psiholozima u njemu je određivanje kriterija i indikatora koji će služiti procjeni o uspješnosti i efikasnosti u zaštiti djece.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
009-0000000-1429 - Pedagoški aspekti odnosa u obitelji (Zloković, Jasminka, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Filozofski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Marija Gabelica Šupljika (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gabelica-Šupljika, Maja
Uloga psihologa u zaštiti djece od nasilja i zlostavljanja // Psihologija i nasilje u suvremenom društvu : zbornik radova znanstveno-stručnog skupa Psihologija nasilja i zlostavljanja / Kolesarić, Vladimir (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Filozofski fakultet, 2007. str. 89-100 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Gabelica-Šupljika, M. (2007) Uloga psihologa u zaštiti djece od nasilja i zlostavljanja. U: Kolesarić, V. (ur.)Psihologija i nasilje u suvremenom društvu : zbornik radova znanstveno-stručnog skupa Psihologija nasilja i zlostavljanja.
@article{article, author = {Gabelica-\v{S}upljika, M.}, editor = {Kolesari\'{c}, V.}, year = {2007}, pages = {89-100}, keywords = {pravobranitelj za djecu, uloga psihologa, nasilje}, isbn = {978-953-6456-78-9}, title = {Uloga psihologa u za\v{s}titi djece od nasilja i zlostavljanja}, keyword = {pravobranitelj za djecu, uloga psihologa, nasilje}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera, Filozofski fakultet}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Gabelica-\v{S}upljika, M.}, editor = {Kolesari\'{c}, V.}, year = {2007}, pages = {89-100}, keywords = {ombudsperson for children, role of psychologist, violence}, isbn = {978-953-6456-78-9}, title = {The role of psychologists in the protection of children from violence and abuse}, keyword = {ombudsperson for children, role of psychologist, violence}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera, Filozofski fakultet}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font