Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 335062

Kvaliteta života u oboljelih s multiplom sklerozom


Titlic, Marina; Matijaca, Meri; Marović, Anton; Lusic, Ivo; Tonkic, Ante; Jukic, Ivana; Karacic, Silvana; Capkun, Vesna
Kvaliteta života u oboljelih s multiplom sklerozom // Acta medica Croatica, 61 (2007), 355-360 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Kvaliteta života u oboljelih s multiplom sklerozom
(Study of quality of life in patients with multiple sclerosis)

Autori
Titlic, Marina ; Matijaca, Meri ; Marović, Anton ; Lusic, Ivo ; Tonkic, Ante ; Jukic, Ivana ; Karacic, Silvana ; Capkun, Vesna

Izvornik
Acta medica Croatica (1330-0164) 61 (2007); 355-360

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Kvaliteta života; multipla skleroza; psihometrijski testovi
(Quality of life; multiple sclerosis; psychometrics)

Sažetak
Multipla skleroza (MS) je neurološka bolest mladih odraslih osoba koja značajno smanjuje radne i životne aktivnosti. Autori su ispitivali kvalitetu života u oboljelih s multiplom sklerozom i u kontrolnoj skupini (zdravih) osoba prediktorskim i kriterijskim varijablama. Prediktori koji se odnose na obiteljsko podrijetlo, seksualni život, druženje s prijateljima, zadovoljstvo obrazovanjem, poslom, društvenom okolinom, regijom, načinom stanovanja, materijalnim stanjem i sadašnjom obitelji ne razlikuju se u skupini MS bolesnika od kontrolne skupine. Osobe s MS manje su zadovoljne svojim položajem u društvu, zdravstvenim stanjem i načinom provođenja slobodnog vremena. Smanjenje zadovoljstva utvrđeno je upravo u onim područjima koje MS kao bolest direktno ili indirektno ograničava. U kriterijskoj varijabli - zadovoljsvo dosadašnjim životm - nisu nađene nikakve značajne razlike. Osobe s MS manje su zadovoljne svojim položajem u društvu, zdravstvenim stanjem i načinom provođenja slobodnog vremena. U kriterijskoj varijabli - zadovoljsvo dosadašnjim životom - nisu nađene nikakve signifikantne razlike, jer bolest nije imala utjecajana već postignuta životna postignuća. U odgovorima vezanim za zdravstveno stanje, položaj u društvu i seksualne aktivnosti nije nađena statistički značajna razlika između skupine bolesnika i zdravih. Oboljeli su uglavnom zadovoljni onim što su ugradili u svoju osobnost kao mladi, ali su nezadovoljni mogućnošću ostvarivanja ekonomskih i društvenih ciljeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • MEDLINE


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • MEDLINE