Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 334853

Prehrambene navike žena sa i bez osteoporoze s posebnim osvrtom na unos kalcija


Jokanović, Irina
Prehrambene navike žena sa i bez osteoporoze s posebnim osvrtom na unos kalcija 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Prehrambene navike žena sa i bez osteoporoze s posebnim osvrtom na unos kalcija
(Nutritional habits of women with and without osteoporosis with special overview on calcium intake)

Autori
Jokanović, Irina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.12

Godina
2006

Stranica
69

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
Metode ispitivanja; osteoporoza; prehrana; žene
(Nutrition; osteoporosis; survey methods; women)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi i usporediti prehrambene navike, kakvoću prehrane (s osobitim osvrtom na kalcij) i indeks tjelesne mase (BMI) u zdravih žena i žena oboljelih od osteoporoze starijih od 45 godina. U istraživanju su korišteni opći upitnik, upitnik za provjeru znanja o osteoporozi i 24-h prisjećanje unosa hrane i pića. Istraživanjem je obuhvaćeno 128 ispitanica (64 zdrave i 64 s osteoporozom). Uz rezultate dobivene tim metodama, utvrđeni su i antropometrijski parametri ispitanica (tjelesna masa i tjelesna visina). Rezultati dobiveni metodom 24-h prisjećanja ne pokazuju statistički značajne razlike unosa većine nutrijenata unutar dvije skupine ispitanica (sa i bez osteoporoze), ali pokazuju značajnu razliku s obzirom na prehrambeni standard i dijetetičke preporuke. U obje skupine ustanovljen je premalen unos energije, ugljikohidrata i previsok unos soli, proteina i masti. Neki mikronutrijenti kao što su željezo i kalcij pokazuju zabrinjavajuće niske vrijednosti. Ispitanice obje skupine gotovo su podjednako upućene u osteoporozu. Neke stavke općeg upitnika rezultatski odvajaju skupine žena sa i bez osteoporoze (dob prve menstruacije). Dobiveni rezultati potvrđuju važnost prehrane i znanja o prehrani u prevenciji osteoporoze te navode na zaključak o nužnosti edukacije ženske populacije o važnosti pravilne prehrane, ali i tjelesne aktivnosti i ostalih životnih navika u prevenciji bolesti i podizanju kvalitete života.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0058028

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb