Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 334813

Osobitosti prehrane mladih žena s obzirom na tjelesnu aktivnost


Lozančić, Katarina
Osobitosti prehrane mladih žena s obzirom na tjelesnu aktivnost 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Osobitosti prehrane mladih žena s obzirom na tjelesnu aktivnost
(Specifics on nutrition of young women in relation to their physical activity)

Autori
Lozančić, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.04

Godina
2008

Stranica
76

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
DRI; 24-satno prisjećanje; prehrambene navike; tjelesna aktivnost
(DRI; 24-h recall; dietary habits; physical activity)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je utvrditi kakvoću prehrane mladih žena te moguće razlike u prehrambenim navikama tjelesno aktivnih i tjelesno neaktivnih mladih žena. Upotrijebljene dijetetičke metode bile su opći upitnik i 24-h prisjećanje. Rezultati nisu pokazali statistički značajnije razlike u prehrambenim navikama mladih žena s obzirom na tjelesnu aktivnost. Veći broj tjelesno aktivnih mladih žena ima adekvatnu tjelesnu masu (84, 6 %), dok je više pothranjenih među tjelesno neaktivnima (14, 6 %). Nutritivna gustoća proteina i lipida u prosječnom dnevnom obroku veća je, a ugljikohidrata i prehrambenih vlakana manja u obje skupine. Prosječni dnevni unos lipida i ugljikohidrata u skladu je s preporukama dok je unos prehrambenih vlakana znatno ispod preporuka. Primijećen je nedovoljni unos vitamina E, A i folata te željeza, kalcija i magnezija, kao i prekomjerni unos vitamina B1, B2, B6, niacina, B12 te kalija, fosfora i selena od mineralnih tvari. Svim ispitanicama se preporuča veći unos prehrambenih vlakana, vitamina E, A i folata, te željeza, kalcija i magnezija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb