Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 334613

Viskozitet čvrstog jogurta tijekom pohrane mjeren različitim brzinama smicanja


Zamberlin, Šimun; Samaržija, Dubravka; Havranek, Jasmina; Pecina, Marija; Pogačić, Tomislav
Viskozitet čvrstog jogurta tijekom pohrane mjeren različitim brzinama smicanja // Zbornik sažetaka 43. hrvatskog i 3. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2008. str. 249-250 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Viskozitet čvrstog jogurta tijekom pohrane mjeren različitim brzinama smicanja
(Viscosity of set type yoghurt during storage measured at different shear rates)

Autori
Zamberlin, Šimun ; Samaržija, Dubravka ; Havranek, Jasmina ; Pecina, Marija ; Pogačić, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 43. hrvatskog i 3. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2008, 249-250

ISBN
978-953-6135-66-0

Skup
43. Hrvatski i 3. Međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18-21.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Čvrsti jogurt; viskoznost; brzina smicanja
(Set type yogurt; viscosity; shear rate)

Sažetak
Viskoznost svih fermentiranih mlijeka pa tako i jogurta, kompleksan je reološki parametar kvalitete koji predstavlja osnovu za optimizaciju tehnološkog procesa, procesnu kontrolu i potrošačku prihvatljivost proizvoda. Usprkos značenju koje viskoznost ima u procjeni kvalitete u literaturi nema objavljenih podataka o vrijednostima viskoznosti jogurta domaćih proizvođača. Osim toga, ne postoji standard koji definira zadane parametre na osnovu kojih se mjeri viskoznost čvrstog jogurta. Iz tih razloga, utvrđene vrijednosti viskoznosti za jogurte inozemnih proizvođača međusobno se značajno razlikuju. Cilj ovog rada bio je utvrditi vrijednosti za viskoznost čvrstog jogurta domaćih proizvođača (n=40), te najprihvatljiviju brzinu smicanja za njezino utvrđivanje tijekom pohrane od 21. dan. Za analizu, uzorci jogurta proizvedeni istog dana nabavljeni su u trgovačkoj mreži. Vrijednosti za viskoznost jogurta utvrđene su 1., 7., 14. i 21. dana pohrane uzoraka na temperaturi od 4°C. Za mjerenje viskoznosti uzoraka rotacijskim reometrom ( Rheolab MC1 – Anton Paar) korištene su brzine smicanja: 0.1 s-1, 0.5 s-1, 1.09 s-1, 2.22 s-1, 3.57 s-1, 4.52 s-1 , 9.26 s-1, 11.70 s-1, 14.90 s-1, 18.90 s-1, 24 s-1, 30.40 s-1, 38.60 s-1, 49 s-1, 62.20 s-1, 78.90 s-1 i 100 s-1. Viskoznost jogurta kod svih brzina smicanja unutar vremena održivosti, statistički se značajno razlikovala (P<0, 01). Najviše vrijednosti viskoznosti od 29.820 Pa*s 1. dana do 43.660 Pa*s 21. dan pohrane jogurta utvrđene su pri brzini smicanja od 0.1 s-1. Najniže vrijednosti za viskoznost jogurta od 0.611 s-1 Pa*s 1. dana do 0.656 Pa*s 21. dana pohrane utvrđene su pri brzini smicanja od 100 s-1. Neovisno o utvrđenim statistički značajnim razlikama viskoznosti pri svim brzinama smicanja, brzine smicanja od 0.1 s-1, 0.5 s-1 mogu se smatrati najpogodnijim za procjenu viskoznosti čvrstog jogurta. Izbor tih brzina omogućuje utvrđivanje viskoznosti stacionarnog stanja jogurta, što za čvrsti jogurt predstavlja njegovu konzistenciju u momentu kada se konzumira. Prosječna utvrđena vrijednost viskoznosti čvrstog jogurta pri brzini smicanja od 0.1 s-1 bila je 40, 333 Pa*s, a pri brzini smicanja od 0.5 s-1 24, 931 Pa*s tijekom pohrane od 21. dana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Samir Kalit, )
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Dubravka Samaržija, )
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Jasmina Havranek, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb