Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 334561

Viskoznost tekućeg jogurta tijekom pohrane


Zamberlin, Šimun; Samaržija, Dubravka; Mamula, Petar; Havranek, Jasmina; Pecina, Marija; Pogačić, Tomislav
Viskoznost tekućeg jogurta tijekom pohrane // Mljekarstvo, 57 (2007), 3; 209-218 (recenziran, članak, stručni)


Naslov
Viskoznost tekućeg jogurta tijekom pohrane
(Viscosity of stirred yoghurt during storage)

Autori
Zamberlin, Šimun ; Samaržija, Dubravka ; Mamula, Petar ; Havranek, Jasmina ; Pecina, Marija ; Pogačić, Tomislav

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 57 (2007), 3; 209-218

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Tekući jogurt; viskoznost
(Stirred yoghurt; viscosity)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi promjene viskoziteta tekućeg jogurta (n=10) proizvođača A i proizvođača B (n=10) tijekom pohrane od 21 dana. Sadržaj masti, suhe tvari, bezmasne suhe tvari, količina mliječne kiseline, pH i viskozitet tekućeg jogurta utvrđeni su 0., 7., 14. i 21. dana pohrane proizvoda na temperaturi od 4° C. Značajna promjena viskoziteta tekućeg jogurta (p<0, 05) utvrđena je 0. i 21. dana za oba jogurta. Vrijednost viskoziteta tekućeg jogurta proizvođača A od 0, 324 Pa*s prvog dana povećala se na 1, 912 Pa*s 21. dana. Istovremeno, vrijednost viskoziteta tekućeg jogurta proizvođača B povećala se od 0, 208 Pa*s 1. dan na 0, 883 Pa*s 21. dana. U odnosu na proizvođača A, značajno veća količina suhe tvari bez masti i veće količine mliječne kiseline (p<0, 05) tekućeg jogurta proizvođača B, uvjetovali su stabilniju strukturu gela tijekom pohrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Samir Kalit, )
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Dubravka Samaržija, )
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Jasmina Havranek, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • TOXLINE
  • FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY ABS
  • FOODLINE
  • WORLD TRANSL. INDEX
  • PACKAGING SCIENCE & TECHNOLOGY
  • CHEMICAL ABSTRACTS SEARCH