Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Postoji li zabavna književnost u ranonovovjekovnoj hrvatskoj književnosti? (Raslojavanje književne kulture u Dubrovniku 18. stoljeća) (CROSBI ID 35580)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Fališevac, Dunja Postoji li zabavna književnost u ranonovovjekovnoj hrvatskoj književnosti? (Raslojavanje književne kulture u Dubrovniku 18. stoljeća) // Pitanja poetike, Zbornik radova u povodu 70. rođendana Milivoja Solara / Duda, Dean ; Slabinac, Gordana ; Zlatar, Andrea (ur.). Zagreb: FF Press, 2007. str. 65-80

Podaci o odgovornosti

Fališevac, Dunja

hrvatski

Postoji li zabavna književnost u ranonovovjekovnoj hrvatskoj književnosti? (Raslojavanje književne kulture u Dubrovniku 18. stoljeća)

Potaknuta nekolikim radovima Milivoja Solara (ponajprije knjigom Laka i teška književnost) koji se bave problemom definiranja i određivanja korpusa trivijalne, lake, zabavne, popularne književnosti, u radu se analizira korpus narativnih pjesama koje nastaju u Dubrovniku u 18. stoljeću, a za koje se smatra da pripadaju lakoj i zabavnoj književnosti. U slijedu Solarove skepse prema uporabi termina laka, zabavna i trivijalna književnost kao sinonima, i u ovom se članku navedeni korpus lakih, zabavnih, duhovitih pjesama sagledavala s aspekta njihove zabavnosti ujedno pokazujući da se za taj korpus ne može rabiti označnica trivijalne književnosti: usađena predmetnotematskim svijetom u svakodnevicu, opisujući veselu i nefrustrirajuću stranu života, pridavajući važnost epirijskom i osjetilnom životu običnog pojedinca, ponekad satirička ili s pamfletističkim nabojem, a kadikad lascivna i seksualno aluzivna, djela tog korpusa ne posjeduju dominanto obilježje trivijalne književnosti: njezin eskapizam. U tom smislu Solarova skepsa oko uporabe termina zabavno i trivijalno kao istoznačnica posve je opravdana.

zabavna i trivijalna književnost, raslojavanje kulture, visoko i nisko

nije evidentirano

engleski

Is there leisure Literature in Early Modern Croatian Literature? (Layering of Literary Culture in 18th Century Dubrovnik)

nije evidentirano

leisure and trivial literature, layering of culture, high and low

nije evidentirano

Podaci o prilogu

65-80.

objavljeno

Podaci o knjizi

Pitanja poetike, Zbornik radova u povodu 70. rođendana Milivoja Solara

Duda, Dean ; Slabinac, Gordana ; Zlatar, Andrea

Zagreb: FF Press

2007.

978-953-175-276-3

Povezanost rada

Filologija