Zašto pijem mlijeko? (CROSBI ID 535124)
Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa
Podaci o odgovornosti
Mikulec, Nataša
hrvatski
Zašto pijem mlijeko?
Mlijeko je jedna od najstarijih namirnica koja ima značajno mjesto u ljudskoj prehrani. Hipokrit je 400. godina prije Krista utvrdio da je mlijeko prirodno najsavršenija hrana. Mlijeko osigurava ljudskom organizmu sastojke koji su potrebni za građu organizma i odvijanje normalnih fizioloških funkcija, zbog čega je neizostavan dio pravilno izbalansirane prehrane u svim fazama života. Bogato je vitaminima B kompleksa, magnezijem i fosforom, koje organizam koristi za oslobađanje energije iz hrane, te vitaminima A i D potrebnim za zdravu kosu, kožu, kosti i zube. Mlijeko je najpoznatije po sadržaju minerala kalcija koji održava jačinu i gustoću kostiju. Osim što omogućuje postizanje maksimalne koštane mase tijekom rasta kostiju, kalcij održava koštanu masu u kasnijoj dobi, a time sprečava razvoj osteoporoze i frakture kostiju. Mlijeko je i izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina koji su važni za rast i obnovu organizma, kao i za razvoj tkiva mozga. Osim dobro poznatih preventivnih i terapijskih učinaka, mlijeko se preporučuje osobama izloženim duljem psihičkom i fizičkom naporu, jer povećava moć koncentracije i osigurava mirniji i dublji san. Upravo zato, mlijeko je vrlo važna namirnica kako u fazi rasta i razvoja mladog organizma, tako i u kasnijoj dobi. Da bi se iskoristile sve blagodati koje mlijeko pruža preporuča se dnevna količina mlijeka, odnosno mliječnih proizvoda u vrijednosti tzv. „ tri jedinice serviranja na dan“ pri čemu je „ jedna jedinica serviranja“ - jedna čaša mlijeka (200 mL) ili jedan jogurt (150 mL) ili 30 g sira.
mlijeko; nutritivna vrijednost
nije evidentirano
engleski
Why do I drink milk?
nije evidentirano
milk; nutritional value
nije evidentirano
Podaci o prilogu
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o skupu
Festival znanosti 2008
pozvano predavanje
21.04.2008-26.04.2008
Osijek, Hrvatska