Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj dodatka maceriranog ružmarina na svojstva djevičanskog maslinovog ulja (CROSBI ID 349318)

Ocjenski rad | diplomski rad

Stamenković, Ivan Utjecaj dodatka maceriranog ružmarina na svojstva djevičanskog maslinovog ulja / Rade, Desanka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Stamenković, Ivan

Rade, Desanka

hrvatski

Utjecaj dodatka maceriranog ružmarina na svojstva djevičanskog maslinovog ulja

Utjecaj maceriranog ružmarina (5%) na svojstva djevičanskog maslinovog ulja sa tržišta iz maslinarske godine 2005/06. ispitivan je tijekom 60 dana u intervalu svakih 15 dana. Određivani su osnovni parametri kakvoće, oksidacijska stabilnost (Rancimat metoda), udjel klorofila i indeks boje, udjel fenolnih spojeva i intenzitet gorčine (spektrofotometrijska metoda). Sastav polifenola određen je HPLC metodom. Sastavljena panel grupa je senzorski ocijenila uzorke. Macerirani ružmarin nije utjecao na hidrolitičke promjene u ulju. Vrijednosti za peroksidni broj i specifičnu apsorbanciju u UV svjetlu pokazuju antioksidacijsko djelovanje ružmarina. Dodatak maceriranog ružmarina utjecao je na boju ulja. Udjel ukupnih fenola i orto difenola je tijekom 60 dana bio veći u uzorku s maceriranim ružmarinom za 35% - 42% nego u kontrolnom uzorku. Ukupni fenoli su se u svim uzorcima tijekom skladištenja smanjivali, dok su se orto difenoli smanjivali samo u kontrolnom uzorku. HPLC metodom u uzorku s maceriranim ružmarinom identificirani su fenoli koji nisu bili prisutni u kontrolnom uzorku. Senzorska analiza pokazala je značajnije razlike u gorčini samo za kontrolno ulje i ulja s ružmarinom nakon 60 dana skladištenja, a za preferenciju nije bili značajnih razlika.

antioksidansi; djevičansko maslinovo ulje; fenoli; ružmarin

nije evidentirano

engleski

The influence of macerated rosemary on characteristics of virgin olive oil

nije evidentirano

antioxidants; phenols; rosemary; virgin olive oil

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

09.07.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija