Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 333653

Integracije i akteri: proturječnosti i izazovi


Banovac, Boris; Mrakovčić, Marko
Integracije i akteri: proturječnosti i izazovi // Migracijske i etničke teme, Vol. 23 (2007), No. 4; 319-345 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Integracije i akteri: proturječnosti i izazovi
(Integrations and Actors: Contradictions and Challenges)

Autori
Banovac, Boris ; Mrakovčić, Marko

Izvornik
Migracijske i etničke teme (1333-2546) Vol. 23 (2007), No. 4; 319-345

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Integracija; dezintegracija; društveni akteri; nacionalizam; regionalizam; društvene granice
(Integration; disintegration; social actors; nationalism; regionalism; social borders)

Sažetak
Tekst je napisan u sklopu rada na projektu &raquo ; Socijalna integracija i kolektivni identiteti u višeetničkim područjima Hrvatske&laquo ; , kao prilog u izradi teorijsko-hipotetičnoga okvira istraživanja. Rad je tematski podijeljen na dva dijela. U prvome dijelu autori problematiziraju konceptualizacije različitih teorijskih pristupa društvenoj integraciji, od klasikâ sociologije do novijih rasprava, te se nastoji pokazati na koji je način svaki od njih značajno pridonio konceptualizaciji društvene integracije. U radu autori upozoravaju na &raquo ; problematičnost&laquo ; , ali i &raquo ; neizbježnost&laquo ; razlikovanja različitih aspekata i dimenzija društvene integracije (društvene u užem smislu i sistemske). Drugi dio rada uključuje analizu nacionalne integracije kao dominantna oblika integracije u modernim društvima. U toj analizi autori zastupaju tezu o kulturi nacionalizma, koja uključuje ideje i vrijednosti društvenoga ekskluzivizma. Bave se i različitim izazovima koji danas stoje pred nacionalnom integracijom, onima poteklima od globalizacijskih i nadnacionalnih procesa, ali i onima koji imaju izvor na lokalnim i regionalnim razinama. U zaključnom su dijelu na temelju provedene analize postavljena pitanja hipotetičnoga karaktera na koja bi valjalo odgovoriti empirijsko istraživanje o proturječjima i dometima integracijskih procesa u hrvatskome društvu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
115-1301180-0803 - Socijalna integracija i kolektivni identiteti u višeetničkim područjima Hrvatske (Boris Banovac, )

Ustanove
Pravni fakultet, Rijeka

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Sociological Abstracts
  • Sociological Abstracts, Inc. San Diego, USA, Worldwide Political Science Abstract (Bethesda, USA), Linguistic and Language Behavior Abstract (San Diego, USA), International Bibliography of the Social Sciences (London, UK), REMISIS &#8211
  • Revue Bibliographique sur les Migrations Internationales (Paris, France)